Печемо паску
Спеціалісти радять приступати до випікання великоднього хліба з гарним настроєм і розумінням важливості справи. Досвідчені господині не соромляться перехрестити тісто чи й проказати над ним молитву.
Борошно – один з найважливіших інгредієнтів під час приготування паски. Воно повинне бути вищого ґатунку, свіже і не вологе.
Купуючи дріжджі для паски, ретельно перевіряйте дату виготовлення. Якщо треба, не соромтесь понюхати продукт.
Щоб паска була пухкою, тісто потрібно добре вимісити. Зазвичай грудку тіста для 2-3 невеликих пасочок вимішують не менше півгодини. «Готове» тісто легко відлипає від рук та стільниці.
Всі продукти для тіста мають бути однієї температури. Борошно для цього заносять на кухню звечора напередодні роботи, яйця, масло і молоко виймають з холодильника за 2-3 години.
Тісто у форми викладають десь на 1/3 їхньої висоти і чекають, доки воно підніметься до країв форми. (На це піде близько 1 – 1,5 год.)
Якщо у вас температура в печі регулюється, відразу виставте її на 180 – 200 °С. Якщо ні, то знайте, що для паски потрібна значно менша температура, ніж для хліба.
Готовність паски перевіряють сірником чи дерев’яною паличкою, проколюючи її. Якщо тісто не хапається за них – страва готова.
Не забувайте, що паска дуже боїться протягів. Коли заглядаєте в піч, у жодному разі не можна в той час відчиняти надвір вікно чи двері.
Якщо паска тріснула зверху, то цю тріщину повторно змастіть жовтком. І вона трохи затягнеться.
Фарбуємо яйця
Якщо ви зберігаєте яйця в холодному місці, то перш, ніж варити їх, потримайте не менше години в теплі.
Щоб яйця не тріскалися під час варіння, можна робити в них голкою маленькі отвори з одного кінця.
Якщо використовуєте штучний барвник, перед початком фарбування протріть яйця спиртом або мильним розчином. Фарба буде лягати без розводів.
Щоб крашанка блищала, після фарбування змастіть її олією і витріть сухою тканиною.
Яйця можна пофарбувати «в цятку». Для цього їх мокрими потрібно ретельно обваляти в сухому рисі, щільно замотати в марлю, а кінці марлі зав’язати. Потім опустити у відвар лушпиння або інший барвний розчин і варити, як звичайно.
Якщо обмотати яйце різнокольоровими нитками, можна отримати ефект красивих розводів на ньому.
Щоб отримати мармуровий ефект, загорніть яйце в лушпиння цибулі, а потім у будь-який бавовняний матеріал.
Ефект «гілок дерева» можна отримати, приклавши до яйця гілки петрушки, а потім замотавши в марлю.
Яйце можна прикрасити бісером. Для цього треба зібрати залишки свічок, розтопити їх у будь-якій посудині й у цей розчин кілька разів умочити яйце так, щоб на ньому виявилося кілька шарів парафіну. Далі знадобляться палаюча свічка, пінцет, бісер і ваша фантазія. Берете пінцетом бісеринку, 2-3 секунди нагріваєте її на вогні й — приклеюєте на яйце.