У Руськополянському лісництві запроваджують туманне зрошування в теплицях

У Руськополянському лісництві запроваджують туманне зрошування в теплицях

Цього року вперше встановили систему туманного зрошування у теплиці Руськополянського лісництва ДП «Черкаське лісове господарство». Головне завдання такої новації – утримувати стабільну вологість ґрунту та повітря для оптимального розвитку декоративного посадкового матеріалу.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«Ми традиційно розводимо декоративні рослини. Попит на цю продукцію є, хоч і не такий, як хотілося б, хоча ціна в нас удвічі нижча від ринкової. Тому ми взялися активніше розвивати цей напрямок. Зрештою, для лісівників декоративне лісорозведення – справа честі», – відзначив директор ДП «Черкаське лісове господарство» Андрій Пустовіт.

Минулого року руськополянські лісівники зробили нову теплицю і внесли спеціальний субстрат – ґрунт, що якнайкраще підходить для декоративних рослин. Для того, щоб захистити їх від палючого сонця та зберегти вологу, нанесли спеціальне покриття на дах та стіни теплиці.
Систему крапельного зрошування розробили та склали самі, надихнувшись прикладами Звенигородського та Смілянського лісгоспів, які вже успішно застосовують таку технологію.

«Ми продумали план, підібрали надійні форсунки. Систему можна й купити, але це було б значно дорожче. А ефект той самий», – розповів лісничий Руськополянського лісництва Ігор Ткач.
У Руськополянському лісництві запроваджують туманне зрошування в теплицях
Система має автоматичне управління. Вона щогодини подає вологу у теплицю протягом 15 хвилин. При чому форсунки розпилюють воду, створюючи щільний туман, який поступово осідає на ґрунті і рослинах. Вночі, коли вологи достатньо, система не працює. Така схема подачі води забезпечує високу приживлюваність живців.

Завдяки новаціям і гарному догляду руськополянські лісівники планують отримати наступного року до 8 тисяч стандартних саджанців різних декоративних порід. Їх пересадять у шкілку, облаштовану поруч, а в теплицю заселять нову партію живців.
Найближчим часом подібна система крапельного зрошування запрацює у Свидівсьому лісництві. А потім іще у кількох лісництвах Черкаського лісгоспу.
У Руськополянському лісництві запроваджують туманне зрошування в теплицях

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x