Зібрати дитину до школи стало дорожче майже в два рази

Зібрати дитину до школи стало дорожче майже в два рази

Одягти й узути школяра цього року, порівняно з минулим, стало ще дорожче. Ціни на шкільну форму, рюкзаки та взуття зросли приблизно у півтора–два рази. Про це кореспонденти «Нової Доби» дізналися на черкаському шкільному ринку.

Ніна Лановенко прийшла на ринок купити онукові туфлі. Вадимко цього року піде у перший клас. Жінка вирішила допомогти доньці зібрати хлопчика на навчання, адже незаможній родині забезпечити двох школярів складно. «Перевели дочку на тисячу двісті. А хіба ж це можливо – на тисячу двісті двох школярів зібрати? У старшого є форма і портфель з минулого року, менший буде носити те, що братику вже замале.Хочеться хоч туфлі на перше вересня купити новенькі – бідкається Ніна Петрівна». Туфлі для шестирічного хлопчика за три сотні – для жінки дорого, буде шукати дешевше.

Зібрати дитину до школи цього року, порівняно з минулим, стало дорожче майже в два рази. Про це говорять і батьки, і продавці. Останні розуміють: продають по непідйомних для багатьох українців цінах. Однак вдіяти нічого не можуть: адже зросла ціна закупки товару. Навіть вітчизняні товари коштують дорого, адже матеріал для його виготовлення закуповують з-за кордону. Найдешевший костюм для учня молодших класів коштує близько півтисячі гривень.
Зібрати дитину до школи стало дорожче майже в два рази
Та купувати дешеве черкасці не поспішають: обирають дорожче, але якісніше. Продавець Марина Євгенівна торгує шкільною формою щоліта більше восьми років. Вона розповіла, що її покупці надають перевагу костюмам із натуральних, міцних матеріалів. Тому й готові заплатити за нього більше, аби тільки та форма довше прослужила. «Дешеве не беруть, – розповідає продавчиня, – я закупила китайські, продаю по шістсот, то ще жодного такого не продала. Навмисне взяла недорогі, думала, легше буде їх продати. Але беруть з такої тканини, де більше шерсті, до якої нічого не липне. Такі коштують тисячу сто».

Обираючи шкільну форму, черкасці зважають і на красу одягу та модні тенденції. Так, як розповідає продавець шкільної форми Леся, для дівчаток обирають незвичайні моделі костюмів – з бантиками, цікавими застібками-блискавками. Хлопці ж найчастіше обирають сині костюми із латками на ліктях.
Зібрати дитину до школи стало дорожче майже в два рази
Ще один модний тренд серед школярів – вишиванки. Їх часто купують як альтернативу звичним білим блузкам. Традиційні сорочки вартують близько 150-200 гривень. Вишиванки коштують трохи дорожче, однак мають барвистіший та ошатніший вигляд. Найдешевші продають за 300 гривень. Як розповіла продавець Леся, вишиті сорочки всі виготовляють в Україні. Чим більша площа вишивки – тим дорожча обновка. Окрім сорочок, на ринку з’явилися спідниці з вишиваним узором.
Зібрати дитину до школи стало дорожче майже в два рази

Щодо шкільних ранців, то найдешевший цього року обійдеться приблизно у 200 гривень. Однак продавці радять купувати каркасні. Такі ранці більш зручні, вони створюють менше навантаження на спину дитини. Однак якісніше, значить, дорожче. Каркасні портфелі коштують близько 600 гривень.
Отже, лише основні обнови для школяра обійдуться приблизно у 1 100 гривень. Це якщо купувати найдешевше: костюм за 600 гривень, туфлі за 300 гривень, портфель за 200. А якщо додати до цієї суми ще вартість канцелярії, сорочок, білизни, бантів, колготок та іншої всячини, необхідної школяреві, то сума буде ще більшою. Батьки, що прийшли на шкільний ринок, на ціни нарікають, однак вдіяти нічого не можуть – доводиться витрачатися, щоб одягти належним чином дітей. Все ж черкасці знаходять способи економити: одягають менших дітей в одяг, який став замалий їхнім старшим братам і сестрам. Дехто купує ношену, але ще в доброму стані форму у знайомих, чиї старші діти виросли зі свого шкільного костюма.

Олеся Омельченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x