Драбівщина відзначила 95-річчя від дня народження двічі Героя Радянського Союзу І. Н. Степаненка

Драбівщина відзначила 95-річчя від дня народження двічі Героя Радянського Союзу І. Н. Степаненка

У ці квітневі дні Драбівщина урочисто відзначила річницю від дня народження двічі Героя Радянського Союзу, генерал-майора авіації, земляка із села Нехайки Івана Никифоровича Степаненка. 13 квітня 2015 року йому виповнилося б 95 років.
Про це «Нова Доба» дізналася в Драбівській РДА.

Напередодні визначної дати, 10 квітня в Нехайківському навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Драбівської районної ради проведено урок мужності під назвою «Іван Степаненко – двічі Герой Радянського Союзу, відважний Сокіл неба, гордість нехайківців». У заході взяли участь заступник голови районної ради Тетяна Богославець, голова райдержадміністрації Іван Гайдай, голова районної ради ветеранів Валентина Крокосенко. З уст дітей прозвучали вірші та пісні, спогади односельців, зібрані юними краєзнавцями, про важке, голодне дитинство Івана Никифоровича, оповите трагічними подіями Голодомору 1932-1933 років, його бойові подвиги у Другій світовій війні.
14 квітня вшанування продовжилося покладанням квітів до пам’ятника І.Н.Степаненка на Алеї Героїв в смт Драбів. Потім відбувся районний захід у рідному селі Нехайки, присвячений цій події.
Драбівщина відзначила 95-річчя від дня народження двічі Героя Радянського Союзу І. Н. Степаненка
На урочистому мітингу біля бюсту двічі Герою в парку села керівники району, представники обласної та районної ветеранських організацій, учні місцевої школи, односельці, сільські, селищні голови, голови ветеранських організацій сіл району вшанували пам’ять героя-земляка, справжнього патріота Вітчизни.
Звертаючись до присутніх, голова районної ради Володимир Дзега зазначив, що сьогодні ми відзначаємо річницю з дня народження Івана Никифоровича Степаненка, людини, яка здійснила величезний вклад у загальну Перемогу нашого народу над нацизмом у Європі. Іван Никифорович був нагороджений двома зірками Героя Радянського Союзу, орденом Леніна, 3-ма орденами Червоного Прапора, орденом Олександра Невського, 2-ма орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня, орденом Вітчизняної війни 2-го ступеня, 5-ма орденами Червоної Зірки, орденом «За службу Батьківщині в Збройних Силах СРСР» 3-го ступеня та бойовими медалями. За роки війни він здійснив 414 бойових вильотів, особисто збив 33 фашистських літаки. Його по праву називали майстром лобових атак.

– Життя Івана Никифоровича гідний приклад для нашої молоді, яка нині обороняє Україну від зовнішніх зазіхань, зі зброєю в руках виборює своє право жити в сильній демократичній європейській країні. Сьогодні тисячі відважних українських чоловіків і жінок проливають свою кров на Сході України, відстоюють її незалежність та територіальну цілісність. Захищають Батьківщину і 152 жителі Драбівського району,- зазначив Володимир Дмитрович. Завершуючи свій виступ, керівник районної ради підкреслив, що наш обов’язок – бути гідними подвигу славних земляків, і, зокрема, Степаненка Івана Никифоровича.

На честь 95-річчя від дня народження І.Н.Степаненка в Нехайківському історико-краєзнавчому музеї проведена екскурсія, у центрі села висаджена алея дерев, а в сільському Будинку культури до уваги учасників урочистостей була представлена тематична літературно-музична композиція «Володар неба».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x