Про візит п.Квіта і враження від зустрічі в університеті

Сьогодні у Черкаському національному – Міністр освіти і науки Сергій Квіт. Розмова про реформування вищої освіти. Напевне, найбільш стрімкі і суттєві зміни відбуваються в освіті, зокрема – вищій освіті. Тому послухати людину, яка є одним із авторів цих змін і несе відповідальність за них, мені цікаво і пізнавально. Спілкуюся з колегами. Всі одностайні в оцінці: цікаво, змістовно, по-європейськи, демократично.
Відкриваю стрічку Укрнету і читаю: «Квіт запевняє, що його приїзд не пов’язаний із виборами ректора», «Міністр освіти та науки Сергій Квіт висловив свою думку про екс-ректора ЧНУ А.Кузьмінського», «Міністр освіти зізнався, чому часто буває у Смілі», «Міністр розповів, чому Кузьмінському відмовили».
Шкода, що інформація про колишнього ректора ЧНУ, а не майбутнє освіти, найбільше цікавить черкащан.

Тому і собі вирішила поцитувати пана Міністра:

Про новий Закон «Про вищу освіту»
«В основі Закону «Про вищу освіту» лежить ідея університетської автономії. Він містить багато норм «прямої дії», якими вже сьогодні можна користуватися».

Про автономію
«Автономія передбачає відповідальність і тотальну вимогливість: всіх до всіх».

Про навантаження
«Сьогодні діє ще радянська система розподілу навантаження. Необхідно зменшити його до 600 годин і платити викладачу за інші види діяльності: публікації, участь у конференціях, наукову роботу».

Про науку
«Навчальний процес має організовуватись навколо наукових досліджень, а не навпаки. У нас є багато неякісних ВНЗ, де немає ніякої науки».

Про ВАКівські видання жартома
«Наші ВАКівські видання – це Мурзілки, які ніхто не читає, окрім їх авторів».

Про плагіат і недобросовісне авторство

«З 1 вересня запрацює Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. Попередження плагіату і рерайту – його безпосередня компетенція. Сьогодні, якщо вам відомі такі факти, повідомляйте Міністерство».

Про навчальний план і студентів
«Менше аудиторне навантаження у викладача – менше у студента. 25 відсотків курсів – вибірково. У позитивному сенсі студент має бути егоїстом і слухати той курс, який йому потрібний»

Про стипендії
«Змін не буде. Але у нас неправильна філософія виплат стипендій. Треба платити тим, хто потребує, і тим, хто має визначні успіхи»

Про об’єднання ЧНУ і ЧДТУ
«Волюнтаризму бути не може. Має бути професійна логіка. І запити з навчальних закладів».

Про військову кафедру в університеті
«Вона запрацює з наступного навчального року. Зараз ми вирішуємо питання з базою.

Про побори в школах
«В Америці це зветься fundraising, в Україні – побори. Ми говоримо лише про негативні випадки, але є маса позивних прикладів. На жаль, це питання ніяк не врегульоване. Плануємо унормувати його в рамках базового закону про освіту».

Про звільнення науковців-пенсіонерів
«Загалом втрати для ВНЗ не критичні. В окремих випадках йде природне оновлення».

Про сільські школи
«Молодша школа повинна бути біля дому, старша школа – якісна»

Про шкільні автобуси
«Перша державна програма, яка буде відкрита для фінансування – програма «Шкільний автобус».

Про 12-річну освіту
«Обов’язково буде, тільки не в цьому році»

Про відділи освіти (питання некомпетентне, але відповідь важлива)
«Списками методистів скорочувати не будемо. Без відділів освіти, обласних управлінь ми не зможемо забезпечити дотримання державних стандартів»

Про підручники історії і Велику Вітчизняну війну
«ІІ світова війна не була для України Вітчизняною»

Про перевірку ЧДТУ
«Перевірка здійснювалась у зв’язку з кримінальним провадженням. Там 9 кримінальних справ. Матеріали перевірки будуть оприлюднені»

Про профтехосвіту
«Підготовлений проект закону «Про професійну освіту». До літа має бути прийнятий. Передбачається реформування системи за голландським досвідом. Долю закладів системи профтехосвіти визначатиме обласна рада стейкхолдерів»

Про А.І.Кузьмінського
«Той background, який має п.Кузьмінський, буде негативом для університету.

Про корупцію ВНЗ
«Проблема є. Але! За результатами дослідження І.Бекешкіної, студенти більше готові давати хабарі, аніж викладачі брати!»

Про нашу здатність до змін
«Цінність людини визначається тим, що ти зробив. Український народ – це народ волонтерів. Вкупі: свобода слова + вимогливість суспільства до влади підштовхуватимуть нас до змін. У тому числі в освіті»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x