Чому йде кров із носа і як правильно її зупинити?

Чому йде кров із носа і як правильно її зупинити?

Найчастіше кров із носа тече з певних причин, і це не викликає особливого здивування.
Літня спека, втома, підвищення артеріального тиску, головний біль, нервова напруга можуть спричинити раптову носову крово­течу як у дорослого, так і в дитини. Однак якщо такій кровотечі не передують ніякі симптоми, варто терміново пройти обстеження, адже це може вказувати на наявність серйозного захворювання.

Загалом кожен погодиться, що носова кровотеча — видовище не з приємних, та й відчуття при цьому доволі тривожні. Кров із носа частіше тече в дітей, аніж у дорослих, і пов’язано це з подразненням носової мембрани або з травмою. У більшості випадків носова кровотеча відкривається внаслідок порушення цілісності судин переднього відділу носа. Дещо рідше буває з задніх відділів носа, але саме вона сигналізує про небезпеку. Часто її причиною є різкий стрибок артеріального тиску.
Медики визначають два типи носових кровотеч з описанням їхніх причин:

1) Процеси, пов’язані з областю носа:
• травма носа або слизової;
• запальні процеси в області носа або його пазух (риніт, гайморит, синусит);
• алергія;
• викривлення носової перегородки.
2) Процеси, які зачіпають увесь організм:
• хвороби серця і судин;
• атеросклеротичні ураження судин головного мозку;
• порушення кровообігу в шийному відділі.
Кров із носа може йти і внаслідок поганого згортання крові, може бути спровокована передозуванням ліками, що впливають на плинність крові та її згортання. Окрім цього, кровотечу викликають стреси, недосипання, перевтома, перенесені вірусні захворювання, тепловий удар, перегрів, авітаміноз тощо.

Як зупинити кров із носа?
Найчастіше, коли тече кров з носа, люди рефлекторно закидають голову назад і закривають ніс серветкою. Але так робити не можна, адже це призводить до заковтування і вдихання крові, а при сильній кровотечі може викликати блювоту й обструкцію бронхів.
Якщо кров з носа продовжує текти, сядьте і нахиліть голову вперед так, щоб кров стікала по крилах носа. Розслабтеся — розстібніть комір сорочки або бюстгальтер, дайте доступ повітрю. Якщо є така можливість, прикладіть до перенісся щось дуже холодне.
Якщо кровотеча з носа зупинити не вдається, слід притиснути ніздрю до носової перегородки приблизно на 10 хвилин. Також у цьому разі застосовують і судинозвужувальні краплі (санорин або нафтизин): ватний тампон необхідно змочити в ліках і ввести його в носову порожнину якомога глибше і щільніше.

Коли кровотеча з носа виникло через сухі кірочки від нежиті — змастіть носову порожнину олією або вазеліном.
У разі перегрівання людину слід відвести в тінь і покласти на носа холодний компрес. Якщо кров з носа тече внаслідок теплового удару, потерпілого треба негайно оглянути і викликати «швидку».
Для профілактики носових кровотеч рекомендується курс аскорутину (один місяць), що зміцнює стінки капілярів. Якщо кровотечі з носа повторюються, обов’язково зверніться до ЛОР-лікаря. Можливо, справжня причина не в спеці або атмосферному тиску, а в захворюванні крові, гіпертонії, патології серця, печінки, легенів або придаткових пазух носа.

Чого не варто робити при носовій кровотечі:
• лягати і піднімати ноги;
• закидати голову назад;
• сякатися;
• пити міцну каву і чай.
Допомога медиків знадобиться, якщо кров не зупинилася протягом 15—20 хвилин.

Реклама

4 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x