Захищаємося від комарів

Захищаємося від комарів

Хоча нинішнє літо важко назвати дощовим, але вологи, виявляється, цілком достатньо для того, щоб комарі могли спокійно розмножуватися. Особливо набридливими вони стали протягом кількох останніх тижнів. Найбільше страждають від літаючих кровопивць діти й домашні тварини. Щоб допомогти їм, не завадить пригадати відомі людству способи боротьби з комарами.
Зараз у магазинах і на базарі можна знайти безліч найрізноманітніших засобів практично від усіх відомих людству шкідливих комах. Від звичних до екзотичних і не зовсім зрозумілих для звичайного споживача. Тут можна знайти і різноманітні аерозолі, і креми, й електричні фумігатори. Любителі надсучасних засобів можуть звернути увагу на ультразвукові засоби для відлякування та антимоскітні лампи, що спалюють комарів ультрафіолетовим промінням. Утім, переважна більшість людей цікавляться такими засобами лише для загального розвитку, оскільки їхня вартість цілком відповідає ефективності. Аерозолі ж і креми, хоча й коштують порівняно недорого, інколи містять у своєму складі компоненти, небезпечні не лише для комах, а й для домашніх тварин і навіть людини. Саме тому звичайні черкащани зазвичай перевагу надають народним засобам боротьби з комарами. Пригадаємо найдієвіші з них.

Жодна комаха не доторкнеться до обличчя, якщо вмиватися відваром із коріння полину. Приготувати його просто: жменю порубаних коренів заливають 1,5 л води, доводять до кипіння і настоюють.
Комарі не витримують запаху гвоздики, розмарину, чайного дерева, кедра та базиліка. Кілька крапель будь-якої з цих олій розведіть водою у співвідношенні 1:5 та змастіть відкриті ділянки тіла. Але перед цим обов’язково потрібно зробити пробу на зап’ястку, щоб переконатися, що олія не спричинить алергії.

Змішати 50 г соняшникової олії, 30 крапель олії чайного дерева та 5 крапель гвоздичної олії. Таким натуральним репелентом можна змащувати навіть шкіру малюків.
Узяти кілька сухих гвоздичок (приправа), залити склянкою води і прокип’ятити 15 хв. 10 крапель відвару змішати з будь-яким дитячим кремом і змастити відкриті ділянки тіла.
Натягніть на кватирку антимоскітну сітку і змастіть її тонким шаром бальзаму «Зірочка» або якимось репелентом.
У давнину для відлякування комарів та інших комах-кровососів застосовували відвар коріння пирію – одного з найпоширеніших бур’янів.

Якщо профілактика не допомогла й комареві таки вдалося вкусити, людині нічого не залишається, як просто терпіти біль. Коли мова йде про здорову дорослу людину, то тут немає про що й говорити. Набагато складніша ситуація з дітьми, особливо маленькими. Вони розчухують пошкоджені місця і навіть можуть занести в ранки інфекцію. Щоб цього не сталося, можна скористатися народними засобами, які зменшують або взагалі нейтралізують отруту кусючих комах.

* Протріть місце укусу розчином соди (0,5 ч. л. соди на 1 скл. води) або розрізаною навпіл цибулиною.
* Свербіж від укусу можна зняти розчином нашатирного спирту (розвести спирт пополам з водою).
* Нейтралізувати отруту можна спиртовою настоянкою календули. Бажано зробити це відразу після укусу.
* Якщо укусів багато, візьміть порівну шишок хмелю, траву череди та квіти ромашки, залийте 0,5 л окропу і дайте настоятись півгодини. Марлю змочити у відварі і прикласти на 5 – 10 хв. до місця укусу.
* Уже майже народним засобом став добре перевірений роками бальзам «Зірочка». Він не лише має здатність знімати запалення і набряк, а й відлякує комарів.
* Сік м’яти має знеболювальну, протизапальну і протисудомну дії й теж допомагає при укусах різних комах. Ним треба змащувати ужалені або укушені місця.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x