Перший цех «Азоту» відкрито півстоліття тому

Перший цех «Азоту» відкрито півстоліття тому

25 грудня 1963 року на «Черкаському заводі азотних добрив» (саме таку назву тоді мав ПАТ «АЗОТ») запрацював перший цех. 50 років поспіль ремонтно-¬механічний цех залишається одним із найбільш важливих структурних підрозділів на підприємстві. Про це «Новій Добі» повідомили у прес-службі ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM.

Сьогодні, як і на початку 60¬-х років, РМЦ відіграє суттєву роль у функціонуванні найбільшого хімічного підприємства області. Свій колектив, а це 83 фахівці, начальник РМЦ Владислав Петров не ділить на кращих і гірших. Усіх працівників він називає універсальними спеціалістами. Основна їхня робота полягає у виготовленні запасних частин для апаратів, ремонті обладнання, запірної арматури високого й низького тиску тощо. Однотипної роботи в цеху немає – завжди надходять нові за своєю специфікою замовлення. Працівники займаються тут не серійним, а одиничним виробництвом, тому кожна виготовлена деталь – унікальна. Конструктивні напрацювання постійно з’являються і в галузі ремонту обладнання. Наприклад, цех почав самостійно ремонтувати ротори на агрегатах з виробництва слабкої азотної кислоти.

З 2010 року РМЦ взяв активний курс на оновлення техніки. На модернізацію обладнання товариство вже спрямувало близько 8 млн. грн. Так, в цеху з’явився оптико¬-емісійний прилад, який виконує повний спектральний аналіз складу металу. 10-¬ти секунд вистачить, щоб визначити в ньому всі наявні компоненти. Оновився і верстатний парк, зокрема він поповнився довбальним і розточним верстатами. Також цьогоріч було капітально відремонтовано токарний верстат ДІП-600.

Крім того, РМЦ почав формувати арсенал пересувного обладнання. Тут вже є мобільні комплекси токарної обробки. В перспективі поява ще однієї технічної новинки – пересувного поста для ремонту запобіжних клапанів на агрегатах.

– Ми хочемо вийти за межі нашого підрозділу й виконувати певні види робіт безпосередньо в цехах, – пояснює Владислав Петров. – Завдяки мобільним установкам зможемо працювати швидше й ефективніше, що сприятиме скороченню термінів простою виробництва.

Нещодавно підприємство придбало машину автоматичного розкрою «Atom FlashCut Flex 1515S». З її появою на базі РМЦ вдалося запровадити ще й централізоване виготовлення прокладок будь-¬якої конфігурації.

Хоча обсяг позитивних змін, які відбулися в цеху, і значний, на прохання підсумувати основні досягнення Владислав Геннадійович відповідає скромно й по-філософськи:

– Немає меж досконалості. Над цим треба працювати пос¬тійно. Не можна зупинятися на досягнутому, інакше почнеться регрес. Слід кожного дня формувати нові завдання, визначати нові орієнтири для себе й колективу. Потрібно відповідати вимогам часу й працювати за сучасними принципами й методами. Тільки в такому разі можна розраховувати як на індивідуальний, так і колективний розвиток, прогрес. Досягнення цеху залежать не лише від начальника, але й від кожного працівника.

За останні роки колектив цеху омолодився. Середній вік працівників становить 45 років. Удосконалювати фахову майстерність молоді допомагають представники так званого «золотого фонду» цеху: Володимир Юрійович Гуля, Віталій Валентинович Ланський, Анатолій Павлович Дума, Микола Григорович Підмайстерець, Леонід Миколайович Буряк.

Урочистості з нагоди 50-¬річчя цеху відбулися в актовому залі РМЦ. Серед запрошених були й ветерани праці, які виховали не одне покоління ремонтників. До речі, хор ветеранів ПАТ «АЗОТ» підготував для «ювіляра» музичний подарунок. Бажаємо колективу цеху на наступне півстоліття наснаги, легких трудових буднів, нових досягнень та звершень!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x