За місяць черкаські правоохоронці відкрили 18 кримінальних проваджень щодо Інтернет-шахраїв

За місяць черкаські правоохоронці відкрили 18 кримінальних проваджень щодо Інтернет-шахраїв

Протягом липня на території Черкаської області проводилась цільова профілактична операція «Трікстер». Про її підсумки під час прес-конференції розповів в.о. начальника відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Черкаській області Богдан Горбачов.
Ціль цієї операції – виявлення злочинців, які вчиняють на території області злочини в сфері Інтернет-шахрайства. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Так, у період з 9 по 28 липня цього року правоохоронцями проводились оперативно-розшукові заходи та слідчі дії щодо виявлення та затримання Інтернет-шахраїв. За цей період було відкрито 18 кримінальних проваджень, – розповідає Богдан Миколайович. – Найкласичніший спосіб шахрайства: на сайті «OLX» шахраї виставляють фейкові оголошення про продаж побутової техніки, мобільних телефонів і т.д. Коли ж покупці телефонують, щоб придбати цей товар, перераховують кошти, але і результаті ні товару, ні грошей.
Вражає той факт, що ці злочини в основному вчиняють особи, які є неповнолітніми або досягли 18-річчя.

Ще один із поширених видів шахрайства – СМС-повідомлення про виграш автівки. Відповідно в повідомленні є прохання зателефонувати на номер, щоб дізнатися подробиці. Коли людина телефонує туди, оператор пропонує внести відповідну суму за страховку чи попередню оплату за оформлення документів. Люди перераховують кошти, але ні грошей, ні автомобіля ніхто не отримує.

Також шахраї часто викрадають гроші з банківських рахунків, де збираються кошти на лікування учасників АТО. Злочинці блокують мобільний телефон, що прикріплений до банківського рахунку, тобто СМС-повідомлення надходить уже не власникові рахунку, а правопорушникові. Відповідно останній дізнається паролі й знімає кошти з рахунка.

Черкаські правоохоронці закликають усіх оплачувати покупки в Інтернеті лише після отримання товару та не розголошувати по телефону паролі банківських карток.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x