Черкаські депутати на наступній сесії вирішуватимуть долю МАФів

Черкаські депутати на наступній сесії вирішуватимуть долю МАФів

Черкаські депутати так і не змогли знайти компромісного рішення та ухвалити нові правила встановлення кіосків на вулицях міста. Учорашня сесія з розгляду єдиного питання – щодо затвердження схеми розміщення тимчасових споруд в Черкасах – завершилася нічим. Для прийняття проекту рішення із урахуванням підтриманих пропозицій забракло голосів. «За» висловилося 29 із присутніх у залі обранців. Зрештою, після майже чотирьох годин жвавих і подекуди надто емоційних дискусій міський голова Сергій Одарич закрив позачергове пленарне засідання. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

На його думку, подальше обговорення цього питання не мало сенсу й з огляду на настрої міських депутатів повторне голосування могло знову стати безрезультативним.

– Та ситуація, яка склалася на сьогодні, – існування мораторію і відсутність чіткої регламентації можливості розміщення тимчасових споруд, вигідна тим, хто самовільно встановлює їх серед ночі, – зауважив Сергій Одарич. – А коли мораторій нарешті буде знятий, ми опинимося перед фактом: кіоск стоїть – значить узаконюйте. Як на мене, це є головним стимулом того, що це рішення тривалий час взагалі не виносилося на розгляд, а після винесення – не голосувалося. Рік тому ми створили проблему для деяких підприємців, частина з них стала порушниками саме через мораторій. Тим, хто хоче жити відповідно до закону, ми не дали можливості зробити це. А ті, хто хоче бути поза вимогами Закону й самовільно встановлювати тимчасові споруди – продовжать це робити. Оскільки в нас немає прозорої і зрозумілої схеми, про яку говорять підприємці.

Наразі питання розміщення тимчасових споруд залишається відкритим. Уже на наступному засіданні депутатам таки доведеться в черговий раз повернутися до нього. А поки ж у місті продовжує дію мораторій на розміщення тимчасових споруд, ухвалений рік тому. Місцеві підприємці виступають проти нього й вважають незаконним.

За словами начальника управління інспектування Олександра Давиденка, наразі в обласному центрі розміщено 586 тимчасових споруд. 306 кіосків працюють без відповідного паспорту прив’язки, 98 із них взагалі не мають і ніколи не мали будь-яких дозвільних документів.

– Скільки з них демонтують залежить від рішення виконавчого комітету і від того об’єму фінансування, який буде закладений в бюджеті міста на ці потреби! – заявив Олександр Григорович, відповідаючи на питання присутніх у залі депутатів. – Позиція нашого управління чітка – ті об’єкти, які ніколи не мали жодних дозвільних документів, ті підприємці, які вночі й у вихідні дні поставили свої споруди, підключивши їх до електроенергії, та наразі здійснюють там торгівлю, мають бути демонтованими. Ті ж, хто до встановлення мораторію, уклали договори оренди чи пайової участі, отримали погодження тощо, мають право, аби зрештою оформити законні документи й продовжити працювати…

Хоча депутати й не затвердили нову схему розміщення тимчасових споруд, під час сесії напрацювали деякі пропозиції до проекту рішення.

– В ідеалі схема розміщення тимчасових споруд має накладатися на карту міста з показом конкретних ділянок, на яких їх можна розміщувати, – зауважив під час обговорення міський голова. – Думаю, що прийти до цього ми зможемо років через два, сьогодні ж ми визначаємо лише правила й обмеження. І згідно з ними, не можна розміщувати за 200 метрів біля школи об’єкт, у якому торгують алкогольними й тютюновими виробами, чи 15 метрів до перехрестя. Кількість місць у Черкасах для встановлення тимчасових споруд необмежена й альтернатива на випадок, якщо той чи інший кіоск встановлений у не відповідності до цих правил, є.

Серед проголосованих депутатами пропозицій до проекту рішення можливість погодження паспортів прив’язок виконавчим комітетом міської ради (при цьому, право їх підпису залишиться за головним архітектором). Це, зауважив міський голова, дозволить винести розгляд питання в публічну площину й унеможливить нарікання з боку підприємців на роботу чиновників.

Окрім цього, депутати хочуть зобов’язати суб’єктів підприємницької діяльності впродовж шести місяців впорядкувати всі необхідні документи для узаконення своїх тимчасових споруд. Водночас, виконавчий комітет у двотижневий термін має сформувати комісію з числа депутатів, підприємців та громадськості для інвентаризації всіх тимчасових споруд у Черкасах. Ця ж комісія має також враховувати стан заборгованості за фактичне користування земельною ділянкою.

Як розповів директор департаменту архітектури, містобудування та інспектування Артур Савін, зміни до вже існуючої схеми розміщення тимчасових споруд характеризуються кількома принциповими позиціями. Насамперед, це заборона змінювати функціональне призначення ТС після отримання її власником паспорту прив’язки.

– Якщо підприємець оформлював документи для продажу в тому чи іншому кіоску молоком, то він уже не зможе здійснювати в ньому торгівлю підакцизним товаром, – зауважив він. – Також нова схема передбачає заборону розміщення стаціонарних кіосків та павільйонів у центральній частині міста, зокрема, від вулиці Котовського до Богдана Хмельницького, вздовж Хрещатика, бульвару Шевченка, Гоголя та Благовісної, окрім випадків обладнання зупинок громадського транспорту та розміщення споруд вглибині житлової забудови.

Серед вимог у нових правилах розміщення тимчасових споруд – обов’язкова наявність санітарного вузла (мова йде про стаціонарні об’єкти). Якщо їх ухвалять, підприємцям не дозволятимуть облаштовувати фундаменти та основи під тимчасові споруди.

– На мою думку, з одного боку депутати усвідомлюють, що врешті потрібно впорядковувати торгівлю, а з іншого – все це відбувається в умовах тиску з боку підприємців, – каже Артур Савін. – Хоча значна частина з них лише робить вигляд, ніби їм потрібен новий порядок та зняття мораторію, оскільки вони й зараз працюють. Проблема загострилася тоді, коли піднялося питання щодо демонтажу незаконних споруд.

Секретар міської ради Олександр Радуцький переконаний, що вийти з залу засідань депутатський корпус мав лише з прийнятим рішенням. Мовляв, його проект варто було б винести на голосування повторно, при цьому – в поіменному режимі.

– Як показує практика, результати поіменного голосування можуть значно відрізнятися від того, коли просто піднімаються руки, – наголосив Олександр Романович. – Після того, як у Черкасах запровадили мораторій на встановлення тимчасових споруд, сума надходжень до бюджету з договорів пайової участі зменшилася майже на 600 тисяч. За ці кошти, для прикладу, можна було б повністю замінити старі вікна на склопакети в одному з садочків. А такою своєю бездіяльністю ми просто узаконюємо ті кіоски, які зараз працюють без жодних документів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x