Чи доб’ються люди справедливості?

Чи доб’ються люди справедливості?

19-го та в ніч проти 20-го квітня 2015 року представники фірми О.Г. Короткова знищили посіви зернових культур і побили лісівського фермера Михайла Глийового. Громада району 22-го квітня зібралася в центрі Тального на мирний мітинг проти свавілля пана Короткова, а тітушки під керівництвом працівників його фірми поїхали в село Лісове «з’ясовувати стосунки» з місцевими селянами та забирати свій трактор, який залишили вночі просто серед поля. Згодом вони почали втікати від сільської громади, яка поспішала на допомогу Михайлу Глийовому. Почувши про таке, мітингувальники поїхали в Лісове на підмогу місцевим селянам і таким чином не дали творити свавілля заїжджим молодикам…

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

19-го травня в Тальнівській район­ній раді відбулася робоча зустріч, на якій намагалися мирним шляхом, виважено й толерантно врегулювати проблеми земельних питань, які вже не один рік не дають спокійно працювати землеробам Тальнівщини. На зустріч, окрім місцевих сільськогосподарських товаровиробників та представників соціальної сфери сіл району, прибули голова Черкаської обласної ради В.М. Коваленко та деякі депутати обласної ради, серед яких був і депутат від Тальнівщини, генеральний директор КХП «Тальне» О.Г. Коротков.

Діяння депутата обласної ради Олександра Короткова (великого любителя забирати землі Черкащини) вже серйозно дістали народ, і той піднявся на свій захист. Отож ділова зустріч виникла зі зрозумілих причин, адже соціальна напруга зростає. І, як свідчать факти, зростають і латифундистські апетити Короткова. Виявляється, він так діє не лише на теренах Тальнівського, а й сусідніх районів. Зал був переповнений, люди навіть стояли. Почути про свавілля багатія і про те, як громада Тальнівщини бореться з його «правильними», юридично досконалими земельними договорами на 20 років оренди, приїхали з Катеринополя, Звенигородки, Ватутіного, Маньківки. Представниця Жашківщини розповіла, що протягом останнього тижня структури Короткова колотять і в їхньому районі. А секретар сільської ради с. Гусакове Звенигородського району прямо сказала, що приїхала подивитися Короткову в вічі й розповіла про злочинні схеми захоп­лення і передачі землі в треті руки з шаленою швидкістю.

Виступаючих було багато. Це: нинішній голова районної спілки сільськогосподарських товаровиробників Р.М. Лисенко, керівник ТОВ «Онопріївське», депутат районної ради І.К. Терещук, голова постійної комісії районної ради з питань адміністративно-територіального устрою, регулювання земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища В.В. Захарчук, представники соціальної сфери сіл Колодисте, Романівка, Зеленьків та інших.
На зібранні виступила Л.Д. Кутова, яка довгі роки очолювала районну спілку сільськогосподарських товаровиробників, нагадала присутнім, як у 90-их роках місцевим аграріям доводилося піднімати «цілину», не раз ламати техніку на забур’янених полях, вносити гербіциди й добрива, а нині через різних ділків ці ж аграрії не можуть продовжити договори на оренду землі, якою користувалися по 15-18 років.

Так, представник Лісового М.Є. Алтунін розповів про події в їхньому селі та мав кілька запитань до правоохоронних органів, зокрема до районного прокурора С.А. Зубенка. Керівник ПП «Папужинці» В.О. Баранюк розказав про свої митарства в хронологічному порядку, зокрема, як у Головному управлінні Держземагентства в Черкаській області навмисно зволікали з оформленням договорів на фактичних орендарів і за великі хабарі буквально за три дні оформили землю на представника фірми Короткова. О.В. Мегей, який багато років очолює ПАТ «Новомайданецьке», також розповів про свої земельні поневіряння і про можливе згортання свого підприємства, яке дає багатьом селянам робочі місця та значні надходження у вигляді податків до Майданецької сільської ради, лише тому, що на його землю родина Короткових (всім відомо, що, крім Олександра Короткова, на Тальнівщину прибув із Донеччини його брат Юрій Коротков і тут намагається творити свій бізнес, а також чатує на так звані «вільні» землі) накинула своїм ласим оком.
Землероби Тальнівщини запропонували пану Короткову займатися лише чесним бізнесом і перестати відбирати землю в селян. Здалося, що сьогодні народ Тальнівщини чи не востаннє по-доброму закликав Короткова схаменутися і відступитися (у вигляді заяви-відмови) від награбованих гектарів, а владу на рівні області й вище просив вжити заходів, врешті-решт, зламати кримінальні схеми Януковича та якомога швидше прийняти новий земельний закон і повернути всі земельні питання на розгляд місцевих рад та громади. Хочеться вірити, що до людей прислухаються. Адже не лише в Тальнівському районі людей дістало земельне рейдерство, а й у багатьох інших куточках України.

Голова обласної ради Валентина Коваленко відзначила, що про проблеми з землею на Тальнівщині протягом останнього року чує постійно. Вона закликала О. Короткова зробити правильні висновки з цього зібрання, наголосивши, що сила громади сьогодні дуже велика і на неї треба зважати.
У кінці зібрання слово надали О.Г. Короткову, який сказав, що він бізнесмен і буде й далі робити свою справу, а в його планах – узяти під своє крило аж цілих 50 тисяч гектарів.

Це твердження викликало обурення в залі. Виступаючі були одностайні в тому, що найкращим інвестором для справи й майбутнього є місцеві виробники, бо ця земля їм не чужа. Вони її обробляють не просто для прибутку, а ще й тому, що вона їх народила, зростила на своїх просторах, тож вони мають передати її своїм дітям та онукам. У людей господарювати на власній землі вистачить і розуму, і сили, й мужності.

Валентина Поліщук

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x