На Тальнівщині відібрали землю у фермера, щоб… надати її іншій людині

На Тальнівщині відібрали землю у фермера, щоб…  надати її іншій людині

У Господарському суді Черкаської області Михайло Мороз із Глибочка домагається справедливості

Побиття фермера в Лісовому й учителя в Колодистому, знищення озимини в Оноп­ріївці, перекриття дороги й акція протесту в центрі Тального, куди з’їхалася сільгосптехніка з сіл ра­йону… Усі ці гучні скандали на Тальнівщині пов’язані з земельним питанням. Люди не миряться з тим, що їх хочуть залякати, обхитрити підставними особами, тим самим позбавляючи права користування землею. Спритники, охочі нажитися на відібраній у добросовісного фермера землі, знаходять дедалі «вишуканіші» способи.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Така доля спіткала й голову СФГ «Відродження» Михайла Мороза. Минулого тижня справу за позовом цього фермерського господарства до Головного управління Держземагентства в області розглядав Господарський суд у Черкаській області. Річ у тім, що раніше суд визнав недійсним договір, укладений між СФГ «Відродження» та Тальнівською райдержадміністрацією на оренду землі, бо нібито це землі історико-культурного призначення, а не сільськогосподарського. Все начебто було б зрозуміло, якби відразу Держземагентство не надало в оренду цю ж ділянку громадянину Р. Ю. Варенику як землю «сільськогосподарського призначення».
На Тальнівщині відібрали землю у фермера, щоб…  надати її іншій людині
Михайло Мороз іще 2002 року, взявши в Глибочку Тальнівського ра­йону в оренду 225 га землі державного резерву, створив фермерське господарство «Відродження». Придбав 6 тракторів, найняв працівників, справно сплачував орендну плату й податок.

– 2013 року моїм господарством, очевидно, зацікавилися певні особи, й райдержадміністрація вирішила забрати в мене 113 гектарів, – розповідає Михайло Володимирович. – Пропонували мені передати цю землю в суборенду. І продати або на хату поміняти. Я не погоджувався. Тоді представники адміністрації й районного відділу Держземагентства подали на мене в суд, нібито я змінив цільове призначення землі. Вони пред’явили якийсь липовий акт без печаті й підпису, виданий 5 лютого 1996 року за рішенням сесії 22 травня 1996 року (така нісенітниця), що ця земля історико-культурного призначення, а значить – вести там сільськогосподарські роботи заборонено.

Торік рішенням суду договір оренди визнано недійсним.
– І відразу Головне управління Держземагентства в області цю ділянку передає громадянину Варенику як землю сільгосппризначення, – доповнює представник СФГ «Відродження», юрист Спілки сільгосптоваровиробників Тальнівського району Лариса Белявська. – Представники нашої Спілки їздили в Київ до новопризначеного голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Максима Мартинюка й розповіли про схеми, що діють у Черкаській області. Так, у нашому районі надають землю для ведення фермерського господарства громадянам, які не працюють на цій землі й навіть не планували. Вони зразу ж віддають її третім особам у суборенду, що підтверджує неспроможність їх самостійно вести фермерське господарство.
За словами Лариси Григорівни, в Києві їх запевнили, що будуть ламати цю схему, наголосивши, що Черкаська область найбільш проблемна в земельних питаннях. До того ж, на запит народного депутата нашого округу була перевірка з Києва в 6-ти селах Тальнівщини, але письмових висновків поки ще немає.

– Ми подали позов про визнання недійсними наказів Головного управління Держземагентства в Черкаській області про надання дозволу на розробку проекту відведення, про затвердження цього проекту та передачу землі в оренду громадянину Варенику Р. Ю. для ведення фермерського господарства, а також договір оренди. СФГ «Відродження» має бажання відновити своє право на подальше користування цією землею, адже договір з райдерж­адміністрацією укладено до 2017 року, – продовжує Лариса Белявська. – Державною інспекцією сільського господарства в Черкаській області, що контролює дотримання земельного законодавства, за дорученням прокуратури проведено перевірку спірних наказів. За наслідками перевірки встановлено, що накази видані з порушенням вимог законодавства. Проте клопотання Державної інспекції сільського господарства про скасування незаконних наказів Головне управління Держ­земагентства проігнорувало.

– Наша сільська рада здійснює контроль за землями на її адміністративній території, бо від оренди за цю землю поступають кошти в наш бюджет, – зазначив сільський голова Глибочка Василь Мельник, який також був на засіданні Господарського суду. – Маємо копії всіх договорів, у тому числі й СФГ «Відродження». А щодо Вареника, то немає нічого: ні листа, ні договору, ні повідомлення. А ще з жовтня 2014 року діє указ про врахування позиції органів місцевого самоврядування в питаннях розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності. Вареника ми ще не бачили в очі, але він уже поставив на полі охорону ПП «Люкс» із Черкас. За тиждень за це платять 10 тисяч гривень. За місяць виходить 40 тисяч гривень! Але ж цей Вареник не мільйонер, не бізнесмен, тому зрозуміло, що це підставна особа, хтось його фінансує.

Василь Григорович занепокоєний, що це створює в селі напругу. Чужі люди з вог­непальною зброєю стоять на полі, й селяни не знають, що ці невідомі збираються робити.
– Судом уже визнано недійсним договір оренди, який укладений між позивачем і райдерж­адміністрацією, тому ця земельна ділянка повернулася у володіння орендодавця, – сказала на суді Юлія Горбачівська, представник Романа Вареника. – Розмови про те, що Вареник не має засобів для обробітку земель, не є правовою підставою вважати недійсним договір. Як і чим він оброблятиме землю – це його справа. Роман Юрійович надав пакет потрібних документів, має відповідну освіту, тобто в нього є право на ведення фермерського господарства.

Представник у суді відповідача (Головного управління Держземагентства в Черкаській області) Оксана Сіроштан заявила:
– Якщо це землі сільгосппризначення й державної власності, то ми не можемо відмовити Варенику, хоча він пише в обґрунтуванні, що це землі історико-культурного призначення, а в довідці державної статистичної звітності – сільгосппризначення. Дійсно, в селі є проблеми з земельного питання, тому й працює комісія, враховуючи всі докази. У Тальнівський район виїжджав виконуючий обов’язки голови Держземагентства в Черкаській області Роман Іванович Прудкий, де вислухав і сільгоспвиробників, і сільських голів. А от звинувачення на нашу адресу, що прозвучало на суді, не за адресою. Усе це прописано нормами закону, постановами, які писало не Головне управління Держземагентства в Черкаській області. Не Головне управління позбавило органи місцевого самоврядування можливості мати відношення до земель за межами населених пунктів, не ми визначили норми, що орендодавець не зобов’язаний звітувати сільським радам про те, що він там господарює чи здає в суборенду. Визнаю, в позивача є аргументи, які треба взяти до уваги. До наступного засідання наша позиція вже буде чітко сформульованою.
Наступне засідання у справі відбудеться в Господарчому суді Черкаської області 11 червня.

Надія Білоус

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x