Земельні чвари на Жашківщині

Земельні чвари на Жашківщині

Нещодавно в ЗМІ з’явилась інформація, що у Жашківському районі спалахнув черговий земельний конфлікт. Фермери заявили, що під час посівної кампанії та обробітку їхньої землі з’явилася група невідомих осіб, які заборонили їм працювати на вказаній землі, заблокували роботу й вимагали пред’явити документи голові адміністрації.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Як потім з’ясувалося, цими «невідомими особами», які перешкоджали посівній кампанії, виявилися представники Жашківської самооборони, а також місцеві активісти з наближених сіл. Відомою в області також є і постать постраждалого фермера. Ним виявився тальнівський господарник Юрій Григорович Коротков (брат власника ТОВ КХП «Тальне» Олександра Григоровича Короткова). Техніка, що приїхала обробляти землі в Жашківському районі, як встановили працівники міліції, зареєстрована за Тальнівським КХП.
Земельні чвари на Жашківщині
Документи, надані представниками нового фермера Жашківського району, свідчать, що ще в 2012 році за наказами Головного управління Держземагентства в Черкаській області вказані землі були передані громадянину Юрію Григоровичу Короткову по Житницькій сільській раді (загальною площею 95 га), Зеленорізькій сільській раді (загальною площею 41 га) та по Сорокотязькій сільській раді (загальною площею 40 га) для ведення фермерського господарства. Ці землі пан Юрій передав у суборенду фермерському господарству «Зерно життя».
Землі, які планує обробляти «новий» фермер Жашківського району, призначалися для працівників соціальної сфери – це землі резерву та землі, що передбачались для виділення учасникам АТО, а також землі, які обробляли місцеві фермери, сільськогосподарські товаровиробники та жителі зазначених сіл.
Крім того, протягом 2013 року вищезазначений фермер систематично не сплачував орендну плату, через що прокуратура Жашківського району подала до суду заяву про розірвання договорів оренди з громадянином Юрієм Коротковим. На сьогодні тривають судові тяганини.
«Нова Доба» звернулася до керівництва Жашківського району з проханням надати роз’яснення щодо цього земельного конфлікту.

«Проблема Житників характерна для всієї країни»,

– переконаний голова Жашківської райдержадміністрації Сергій Бойко.
– Основна її причина полягає в деяких законах, прийнятих за часів правління Януковича. Конфлікти між громадою і орендарями виникають у першу чергу тому, що людей, які живуть і працюють на землі, навіть не ставлять до відома про те, кому цю землю передають в оренду чи суборенду, – зазначає Сергій Федорович. – Я вже не кажу про те, щоб погоджувати ці питання з адміністрацією, як це було заведено раніше. В Житниках представники громади, які хотіли працювати на землі, ще в 2013 році подали документи до Держземагентства й адміністрації. Та згодом виявилося, що питання надання в оренду зазначеної земельної ділянки було вирішено на користь досить відомої в районі особистості, депутата обласної ради Олександра Короткова. Крім того, він є орендарем земельних ділянок ще у двох інших селах. Причому сам Коротков землі не обробляє. Він віддав їх у суборенду. Суборендар у свою чергу найняв підрядника, якого, зрештою, мало цікавлять соціальні питання сіл чи допомога бійцям АТО.
Це викликало обурення громади. Люди вийшли сказати своє слово орендарям, щоб вони все ж таки переглянули своє ставлення до роботи і дали працювати на землі тим людям, які тут живуть.

Звісно, ніякого криміналу чи порушень громадського порядку не було, що, до речі, засвідчили працівники міліції, які виїжджали на місце, де відбувся конфлікт. Громаду поінформували про ситуацію, що склалася, з людьми спілкувалися правоохоронці й ми як представники влади. Зрештою, селяни поставилися до ситуації свідомо й погодилися вирішити це питання мирним шляхом.
На мою думку, єдиний спосіб запобігти появі таких ситуацій надалі – внесення змін до законодавства. Я знаю, що у Верховній Раді вже розглядаються законопроекти, що нададуть можливість місцевим громадам брати безпосередню участь у вирішенні питань надання в оренду земель запасу та резерву. Тому що той, хто живе на землі, краще знає, хто може на ній господарювати і надавати при цьому допомогу і соціальній сфері, й армії.

Ганна Білик

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x