Призначену АТОвцям землю віддають «своїм» людям

Призначену АТОвцям землю віддають «своїм» людям

У Черкасах земельні ділянки, що призначені для родин загиблих бійців АТО, намагаються віддати «потрібним» людям через зв’язки у профільному департаменті міськвиконкому. Хто хоче безкоштовно забрати дорогоцінну землю «з-під носа» родичів українських героїв, хто цьому сприяє і які «казуси» законодавства це дозволяють.

Про це «Нова Доба» дізналася з сайту vikka.ua.

Нещодавно начальник відділу містобудівного кадастру та ГІС департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаського міськвиконкому Федір Балаба заявив про намагання посадовців в управлінні земельних ресурсів просунути «потрібну» людину на отримання однієї з вільних земельних ділянок, яка передбачалася сім\’ї загиблого бійця АТО.

«Знайшов місце в Черкасах для відведення 9-ти земельних ділянок для учасників АТО. Насправді, в місті майже відсутні вільні земельні ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, тому ледве знайшов. Мені принесли висновок архітектури на одну з найкращих за містобудівними характеристиками ділянок, а в заявниках зовсім не учасник АТО», – написав він на своїй сторінці у Facebook.
«Маю думку, що, скоріш за все, «своя людина» в середовищі земельних ресурсів. Тільки там бачили точну, зроблену мною розграфку земельних ділянок для викопіювань», – припустив Балаба.

Він також висловив обурення такій поведінці своїх колег по департаменту.
«Ненавиджу таке ставлення до своїх напрацювань. Коли земельну ділянку безоплатно у власність намагається отримати зовсім ліва людина, яка не має відношення до учасників АТО. У такому разі треба проводити конкурсні торги і наповнювати бюджет міста, а не власних кишень. Який там – зв\’язки, грьобані зв\’язки», – констатував представник мерії.

У коментарі кореспонентові vikka.ua Балаба уточнив, що земельна ділянка оформлюється на приватну особу Фіалковський А. С.
«Документи, які посвідчують причетність особи до учасника АТО, відсутні. Справу бачив учора на столі в каб. 324. Сьогодні підписав шість висновків на виділення земельних ділянок людям, причетним до учасників АТО (насамперед це найближчі члени сімей загиблих). Документи прискіпливо перевіряв», – запевнив він.

«Але на ту земельну ділянку спочатку друкувалося викопіювання на дійсно людину, причетну до АТО, а потім земельні ресурси повернули назад до мого відділу з вимогою переробити на певного Фіалковського А. С. Причому замовником фігурує управління земельних ресурсів, а в прийняту у ЦНАПі справу підкладено документи на конкретну людину?!», – повідомив посадовець.
Він також надав нашому виданню викопійовку з приблизним місцем розташуванням згаданої вільної земельної ділянки в мікрорайоні «Дахнівка».

Призначену АТОвцям землю віддають «своїм» людям
Кому хочуть віддати землю замість сім\’ї АТОвця?
Крім того, Балаба зазначив, що спочатку вказана земля оформлювалася на родину Сергія Амброса, 25-річного бійця полку «Азов», який загинув у бою за Широкине наприкінці лютого 2015 року.
Призначену АТОвцям землю віддають «своїм» людям
А вже потім «незрозумілим» чином дозвіл на цю ділянку почали оформляти на Фіалковського А. С. До слова, сім\’ї Амброса теж оформлюють ділянку, але в іншому – гіршому місці.
Із відкритих джерел в Інтернеті вдалося з\’ясувати, що Фіалковський Артем Сергійович – 28-річний автолюбитель, організатор різних автомобільних змагань, зокрема з автослалому.

Знайомі з Артемом люди кажуть, що в нього «досить впливовий батько».
Водночас у коментарі vikka.ua Фіалковський підтвердив, що очікує на отримання земельної ділянки у Дахнівці.
«Так, готується виділення земельної ділянки в Дахнівці. Зараз у міськраді документи проходять на отримання дозволу. Це на правах безкоштовної приватизації як житель Черкас. Але не як учасник АТО, бо таким не є», – зазначив він.
У департаменті архітектури, містобудування та інспектування Черкаського міськвиконкому нагадали, що, згідно з законодавством, кожен громадянин має право приватизувати в місті до 10 соток вільної землі.

«У нас зараз близько 200 заяв від учасників АТО на отримання земельних ділянок. Нині працює робоча комісія, яка визначає можливість розміщення цих об’єктів, відповідно до генерального плану. Взагалі плануємо близько 10 гектарів виділити земель», – повідомив vikka.ua начальник управління земельних ресурсів та землеустрою вказаного департаменту Руслан Донець.

Заступник мера обіцяє розібратися
Олександр Ільченко, заступник міського голови Черкас, визнає, що в Черкасах дуже мало вільних земельних ділянок, тому справді існує проблема із забезпеченням ними учасників АТО.
«Та інформація, що планувалася ця земельна ділянка для однієї людини, а буде видаватися якійсь іншій – для мене це новина, – каже він vikka.ua. – Щодо Фіалковського – зараз буду розбиратися. Я не розумію, як це взагалі могло статися. Скажу відразу, не знаю, де там собака зарита, але якщо навіть ці хлопці з АТО дізнаються, то може мало не показатися…».
За його словами, нині спеціальна робоча група дійшла згоди з представниками громадських організацій учасників АТО, щоб насамперед надати земельні ділянки сім\’ям загиблих, яких є на сьогодні 20.
«Перші, хто був у переліку, написали заяви на земельні ділянки, які розташовані в Дахнівці. Нині ми підшукали вже 7 таких ділянок і готуємо їх для передавання родинам загиблих героїв», – розповів Ільченко.
«Хоча ця ділянка, що вказана на викопійовці, не зовсім зручна. Там з одного боку дорога, а з іншого боку – високовольтна лінія і великий водопровід», – додав він.
Він також сказав, що всього на сьогодні до міської влади із заявами на отримання землі звернулися 227 учасників АТО.
«Нині ми змушені відписуватися їм. Адже сьогодні учасники АТО перед законом абсолютно рівні з іншими громадянами. Єдину пільгу мають лише ті, які оформили документи учасників бойових дій. Але таке ж саме право на першочергове отримання землі мають, наприклад, афганці, учасники інших бойових дій, інваліди війни тощо», – каже заступник мера.
«Формально ми тут зараз виконуємо роботу (щодо надання землі учасникам АТО – vikka.ua.), порушуючи права інших людей на отримання таких ділянок. Тобто ми надаємо перевагу, непідкріплену законом, якимось іншим людям. Отакий казус. Бо з великої трибуни сказали, що ми вас забезпечимо землею, але нічим нормативним не підкріпили», – заявив Ільченко.
Він також повідомив, що спеціально створена робоча група, яка займається цим питанням, якраз покликана вирішити першочерговість надання ділянок тим чи тим бійцям АТО.
«Робоча група стикається з іншими проблемами, наприклад, що робити з тими, які в цьому списку, понад 200 осіб, і мають статус учасника бойових дій. У нас таких на сьогодні близько 10-ти. Також є певна кількість учасників АТО, які не написали заяви, бо лежать у госпіталі з серйозними пораненнями, і, може, з моральних принципів мають більше права на отримання землі, ніж інші», – наголосив заступник міського голови.
Крім того, він наголосив, що ця робоча група складається переважно з помічників народних депутатів, депутатів міськради, представників громадських організацій тощо, щоб «зменшити кількість чиновників, які ухвалюють неправильні рішення, а більше долучити до цього громадськість».
Слід зазначити, що після проходження документів на отримання ділянки в профільному департаменті має виноситися проект рішення на сесію міської ради про дозвіл на розроблення проекту відводу, тобто чи надавати землю учасникам АТО, в кінцевому рахунку вирішуватимуть уже депутати міськради.

Боєць АТО вже не сподівається отримати землю
Боєць 51-ї аеромобільної механізованої бригади Збройних Сил України Олексій Скоков заявляє, що його з землею «двічі послали» в Черкасах.
Призначену АТОвцям землю віддають «своїм» людям
«Ходив на «табачку» (Центр надання адмінпослуг, розташований у приміщенні колишньої тютюнової фабрики – vikka.ua) писати заяву. То мене двічі послали, сказали: немає такого поняття як земля для учасників АТО, а лише на загальних підставах», – розповідає він.
«Я їм кажу: дайте мені офіційний лист, що у вас немає земель, а я його відправлю в уряд. Так нічого ж не дають. Кажуть: нема землі, йдіть туди, йдіть сюди…», – додав солдат.

Говорить, що вперше до ЦНАПу ходив наприкінці жовтня, а вдруге – десь через місяць – перед Новим роком.
«В обох випадках сказали, що нема ділянок. На сайті Міноборони є перелік земельних ділянок: не тільки під житлову забудову, а й під дачне господарство, гараж тощо. А тут, уже на місці, мені сказали, що землі немає», – поскаржився боєць vikka.ua.
Із того часу, продовжує він, у цій справі нічого так і «не зрушилося» – «ніхто ніякої землі не дав», відмовили також і його товаришу.
«Сьогодні (21.05) обходив половину мерії. У 324-му кабінеті мені відверто сказали, що землі до кінця року можна навіть не чекати. Мені незабаром, можливо, дадуть статус інваліда війни, то тоді подам документи на отримання житлових умов. Може, з квартирою вдасться вирішити питання швидше, ніж із земельною ділянкою», – сподівається учасник бойових дій.

Анатолій Бабак

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x