На Золотоніщині буде дві об’єднані тергромади

На Золотоніщині буде  дві об’єднані тергромади

Обласна Рада регіонального розвитку сьогодні схвалила перспективний план об\’єднання територіальних громад. Досі його обговорювали по районах. За підсумками вносили зміни у свої моделі. Подекуди запланованих громад-об’єднавців побільшало, а подекуди навпаки поменшало в рази.
Без популізму, зате конструктивно. Так минуло засідання обласної Ради регіонального розвитку. Участь у ньому взяли керівники області й районів. Були також міські та сільські голови. Очільник області відразу наголосив: нинішній перспективний план об\’єднання тергромад – це, передовсім, їхнє глобальне опитування.

– Попередній варіант, укладений за урядовою методикою, викликав багато суперечок, – зауважує Юрій Ткаченко. – Тому я зініціював широке обговорення цього питання в районах. Бо саме громади мають сказати своє слово. Їм, урешті, вирішувати, з ким об’єднуватися. Також завдяки цьому обговоренню ми зібрали низку пропозицій від «низів», як адмінреформу провести найефективніше. Починаючи від змін до земельного законодавства, завершуючи ремонтом доріг. Усі ці пропозиції ми спрямуємо до Кабміну та Верховної Ради України.

Завдяки роз’яснювальній кампанії по селах уже так не страхаються адмінреформи, як попервах. На цьому наголошує голова Черкаської обласної ради. Валентина Коваленко теж брала участь у робочих зустрічах у районах.

– Зрушення у сприйнятті людей уже є, – додає посадовиця. – Я, як представник місцевого самоврядування, за реформи. Тільки не на формальному рівні. Зараз ми вже маємо перспективний план, обговорений із людьми. На минулій сесії якраз цього не було, тому я утрималася під час голосування. На сьогодні, до речі, вже десять областей схвалили свої перспективні плани об\’єднання тергромад.

В обласному відділенні Асоціації сільських і селищних рад уточнюють: нинішній перспективний план неостаточний. За потреби його коригуватимуть.

– Ця реформа зараз на часі, як ніколи, – стверджує заступник голови відділення Олена Ковальська. – І завдання нинішніх голів сіл і міст – пояснити жителям закон, а вони хай самі вирішують. А не налаштовувати людей проти, як це деякі на сьогодні роблять. Якщо ми вже стали на шлях реформ, то мусимо йти. Я давно говорила про об\’єднання. Бо в нас є самодостатні села, а як бути тим, де до сотні жителів лишилося і де сільський голови бігає та шукає гроші лише на зарплати?! Тільки потрібно ще адмінреформу достатньо підкріпити законодавчо.

Громади між собою досі домовляються, кому й із ким буде краще. Так, на Золотоніщині після перемоделювання лишили у плані дві об’єднані тергромади. Спершу було п’ять. А в Черкаському районі навпаки: було п’ять, а стало на дві об’єднані громади більше.

– Ми домовилися із Ірдинню створити об’єднану громаду із адмінцентром у Білозір’ї, – розповідає сільський голова останнього Володимир Міцук. – Спершу депутати Ірдинської сільської ради відмовилися. Я поїхав туди, детально пояснив і їм, і громаді, як усе буде: і про школи, і про садочки, і про лікарні тощо. Тепер усі «за». І наші двері відчинені для інших сіл.

Нинішні моделі громад-об’єднавців підтримують як голови районів, так і тамтешніх рад. Як виняток – лише Драбівщина. Там, за словами голови РДА, його колега з райради Володимир Дзега став в опозицію. Однак не пропонує нічого натомість. Таку його позицію присутні на Раді регіонального розвитку назвали незрозумілою. Потому схвалили перспективний план об\’єднання тергромад із правками. Уже 25 червня його представлять на сесії обласної ради. Водночас голова Черкаської ОДА доручив і надалі проводити по містах і селах роз’яснювальну кампанію щодо адмінреформи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x