Жителів Мошен і Яснозір’я запросили на екскурсію до птахофабрики на Київщині

Жителів Мошен і Яснозір’я запросили на екскурсію до птахофабрики на Київщині

Майже півроку точаться дискусії довкола розбудови птахофабрики в селах Мошни та Яснозір’я. Потужний інвестор обіцяє принести два мільярди гривень інвестиції в економіку Черкащини, робочі місця з достойною зарплатнею, соціальні угоди для кожного села, ремонт шкіл і дитсадків… Та самі селяни проти таких перспектив: людей лякає, що нове підприємство погіршить екологічну ситуацію в регіоні.
Аби розвіяти всі сумніви та страхи, жителів сіл Мошни, Софіївка та Яснозір’я запросили на екскурсію до ТОВ «Старинська птахофабрика», що в Бориспільському районі Київської області. Підприємство за своїми виробничими функціями схоже до того, що планується побудувати на Черкащині. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

«Хочу, щоб наше село розвивалося, мало майбутнє»
– Вирішили на власні очі побачити, як працює фабрика в цьому селі. Чи є тут проблеми з довкіллям, чи дбають про розвиток інфраструктури села, працівників, громаду, – розповідає один із приїжджих, житель села Мошни Юрій Логодцький. – Хочеться розвіяти міфи й страхи, якими залякують наші місцеві доморощені екологи.
Сам Юрій Михайлович відверто зізнається, що підтримує розбудову підприємства. Адже це принесе нові можливості рідному селу, дасть шанс вижити у скрутний період.
– До всього, за освітою я – зооінженер. Тож прекрасно розумію, що при дотриманні всіх норм, шкоди підприємство не завдасть. Усі ті жахи про неприємні запахи й екологічну катастрофу, якими забивають людям голови, – нісенітниця, – переконаний чоловік. – Не можу стояти осторонь. Адже хочу, щоб наше село розвивалося, мало майбутнє.
І якщо нині в Мошнах жителі розділилися на два табори: одні за будівництво, інші проти, то в Яснозір’ї ситуація гірша.
– Там частина жителів налаштована дуже радикально, тож навіть доходить до погроз, прихильників будівництва звинувачують у тому, що вони продали рідне село, – розповідає Юрій Михайлович. – Але ж це неправильно. Кожен має право на власну думку, можливість висловитися, робити так, як вважає за потрібне. Зрештою, усі проблеми й спірні питання можна вирішити за круглим столом, у мирній, спокійній обстановці.

Першим об’єктом, куди потрапили відвідувачі, став відбудований районний будинок культури, що знаходиться в селі Мирному Бориспільського району. Це місце – серце села. Тут проходять найважливіші культурні події, й до всього є хореографічна студія та фітнес-центр з найновішим обладнанням та тренером.
– Щойно мали можливість поспілкуватися з місцевими, – розповідає жителька села Мошни Леся Гаврилюк. – Найбільше нас лякають тим, що з розбудовою птахофабрики погіршиться якість води. Проте, як запевняють селяни, в Мирному з цим все гаразд. Хоча тут комплекс у кілька разів більший від того, що планується звести в нас.
Найболючіше питання всієї країни – стан доріг – в Мирному не стоїть так гостро. Тут постійно проводиться ремонт, й заплановано покрити асфальтом навіть ґрунтові дороги.

– Крім того, проведено освітлення вулиць, ремонт шкіл і дитячих садочків, у заклади постійно надходять продукти харчування. І це стосується всіх п’яти сільських рад, на території яких знаходиться фабрика., – розповідає спеціаліст по біобезпеці господарства СТОВ «Старинська птахофабрика» Людмила Литвинець. – Зрештою, намагаємося створити хороші умови для працівників не лише на роботі, а й за межами, щоб у рідному селі було затишно й комфортно.

«Жодного неприємного запаху. Навпаки, гарні дороги, красиве, доглянуте квітуче село»
У рамках екскурсії черкащани побували на двох майданчиках, де вирощують молодняк курей.
– Вражає, але практично ніякого запаху. До всього будинок директора птахофабрики знаходиться не далі як за тридцять метрів від майданчику. Тут же неподалік і будинок для спеціалістів, – говорить Леся Гаврилюк. – Люди не селилися б в небезпечному місці.
Ще одне місце – справжнісінька окраса Мирного – красивий ставок.
– Колись тут було озеро, воно висохло, заросло очеретом. На прохання людей розчистили все, зробивши прекрасну зону відпочинку зі столиками, мангалами, човнами, – проводячи екскурсію, розповіла Людмила Литвинець. – Ось на Івана Купала традиційно плануємо влаштувати гуляння з костром, наїдками, цікавим концертом.

Усе побачене неабияк вразило жительку Яснозір’я, де ситуація з будівництвом сприймається громадою особливо гостро.
– Наше село за розмірами й кількістю жителів нічим не відрізняється від Мирного. Але наші дороги вже років зо п’ять не ремонтувалися. Для людей немає роботи, молодь виїжджає, з кожним роком все занепадає дедалі більше. Односельці з одного боку розуміють, що без інвестора ми просто не виживемо, але разом з тим не хочуть і чути про птахофабрику, – говорить Тетяна Ясиненко із села Яснозір’я.
Частина жителів налаштовані дуже негативно, тож решта навіть побоюється висловлювати свої думки вголос.
– Живемо, ніби в сталінські часи: якщо хтось щось і каже позитивне про будівництво птахофабрики, то тихенько вдома, щоб решта не почула. Постійно надходять погрози, говорять навіть, що спалять хати. Доводиться чути образи у свій бік. Так не повинно бути…, – скаржиться пані Тетяна. – За цілий день я не відчула неприємного запаху. Навпаки, побачила чимало позитивного: гарні дороги, красиве, доглянуте квітуче село. Шкода, що ми живемо не так, хоча маємо для цього всі можливості…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x