Як вижити в спеку

Як вижити в спеку

Цьогорічне літо продовжує «традицію» попередніх років: стабільної погоди від нього, схоже, не дочекаєшся. То вітер і зливи з грозами тривають тижнями, то сонце приголубить на коротку мить, а тоді «пропарить» спекою до 30 і вище. Наостанок же літня погода вирішила «порадувати» черкащан небувалою спекою.

Аби уникнути погіршення здоров’я внаслідок температурних змін, лікарі радять дотримуватися певних рекомендацій. Скажімо, не виходити з дому без потреби в період прямих сонячних променів (з 11-ї до 16-ї години), бо сонце в цей час найбільш агресивне. Носіть легкий, просторий, зручний одяг, вдягайте капелюха, пийте багато звичайної питної води, можна із додаванням лимонного соку, зменшіть фізичні навантаження.

Щодо одягу, то краще, якщо він буде з натуральної тканини (бавовна, льон) світлих кольорів. Взуття має бути не тугим і не вузьким, інакше спека спричинить набряки гомілок і стоп. Косметикою краще не зловживати: макіяж повинен бути легким, делікатним.

Спека провокує підвищене потовиділення, але варто пам’ятати, що це елемент теплорегуляції організму. Якщо вже й вибирати антиперспіранти, то тільки без тальку.

Людям з хронічними захворюваннями, особливо серцево-судинними, краще заздалегідь вдатися до медикаментозної підтримки організму напередодні випробувань погодою, вважають лікарі. Пацієнти з гіпертонією та гіпотонією мають стежити за власним тиском, приймати всі ліки, що рекомендує фахівець. Якщо пацієнт має проблеми із серцем, йому радять у цей час пити антиагреганти — препарати, які гальмують склеювання клітин крові — тромбоцитів та еритроцитів. Але тільки лікар має визначити доцільність тих чи інших ліків, аби не завдати шкоди здоров’ю.

Для зменшення метеочутливості дуже корисні лікувальна фізкультура, загартовування, спортивна ходьба, регулярний відпочинок на природі. Люди із зниженим тиском можуть покращити самопочуття з допомогою полівітамінів, настоянки лимонника, елеутерококу, міцного чаю.

Один із факторів ризику в спеку — паління. Нікотин звужує судини, які влітку і так посилено працюють: при підвищеній температурі повітря уповільнюється плинність крові.

Харчуватися в цей час краще легкою їжею. Віддавайте перевагу овочам і фруктам, уникайте жирних страв. Не забувайте про супи, особливо холодні. Під дією високих температур відбувається посилене випаровування вологи через шкіру, організм зневоднюється. Тож, пийте якомога більше рідини: воду, компоти, морси.

Лікарі застерігають: у спеку організм навіть без активних фізичних навантажень втрачає від півтора до трьох літрів рідини на добу. Якщо ж до всього ви активно працюєте, через шкіру може «випаруватися» від двох до шести літрів. Протягом доби цей об’єм рідини потрібно поповнювати. Брак води може спровокувати порушення роботи всіх органів і систем організму. Добре тамує спрагу зелений чай – він тонізує, містить вітаміни, регулює теплообмін в організмі. Про каву і алкоголь у спеку краще забути. Коктейлі «з градусом» збільшують тепловіддачу організму, посилюючи його перегрів. А напої з кофеїном прискорюють зневоднення організму. У спеку хочеться випити холодного. Але краще вживати напої кімнатної температури, кажуть лікарі. Холодне може спровокувати запалення горла.

Якщо досі ви не мали досвіду загартовування, то контрастний душ краще влітку не практикувати. Ліпше обливатися водою кімнатної температури. Поступово знижуйте температуру води на кілька градусів. Лікарі також радять у спеку економити сили і не працювати надміру, особливо фізично. Ремонт будинку, робота на городі – тільки не під палючим сонцем. Якщо є можливість – в пообідню пору влаштовуйте сієсту. Корисними будуть прогулянки на свіжому повітрі, особливо біля водоймищ.

Якщо спека посилюється:
* Поставте біля себе велику ємність iз водою, скажімо, акваріум. Випаровуючись, вода зволожуватиме й охолоджуватиме повітря.
* За допомогою пульверизатора час від часу розбризкуйте навколо себе холодну воду.
* Покладіть на плечі хустку, змочену холодною водою.
* Добре мати поруч кімнатні рослини з великим листям. Їх можна облити водою. Листя довго залишатиметься вологим і даруватиме прохолоду.
* Ідучи на роботу, зачиняйте вікна в помешканні, аби не «збирати» в кімнати спеку. А ввечері провітріть приміщення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x