Децентралізація: за і проти

Децентралізація: за і проти

28 серпня на сесії Черкаської обласної ради депутати розглядатимуть зміни до перспективного плану формування територіальних об’єднань. Оскільки питання об’єднання громад є важливим, і не лише «на слуху», а й безпосередньо вплине на життя селян Черкащини, «Нова Доба» зібрала думки сільських голів щодо децентралізаційної реформи.

Децентралізація: за і проти
Олена Ковальська, сільський голова села Балаклея, Смілянського району:

– Я вважаю, що у селі кожен клаптик землі повинен приносити прибуток. Тому й завжди виступала за об’єднання громад. Адже тоді громади отримують і гроші, і повноваження. От я, скажімо, уже цілий рік не можу оформити документи для того, щоб виставити на аукціон та здати в оренду сільський ставок. Чомусь, за нашим законодавством це повинно вирішуватись аж в Кабміні. Та хіба ж в Кабінеті Міністрів краще знають, що потрібно нашому селу? І ще, як мінімум рік, доведеться провозитися з оформленням документів. А тим часом, ставок уже б давно міг приносити селу прибуток.
Об’єднання бояться лише ті голови сіл, які не впевнені у собі і бояться відповідальності, адже зараз усі негарадзи ще можна «списати» на уряд, президента чи прем’єра. А після децентралізації доведеться самому відповідати перед громадою за розподіл коштів, які село отримає від ПДФО, акцизів та інших податків.
Балаклея – село цілком самодостатнє. Коли я прийшла на посаду сільського голови, то бюджет виконувався на 58% – не було навіть з чого людям зарплату платити. А нині показник – 237%. Але для того, щоб мати результати, треба працювати. І неможливо порівняти роботу сільського голови у селі, де 300-500 жителів, і там, де 12 тисяч, як, наприклад, у Червоній Слободі. А зарплату такі сільські голови отримують однакову, тож і населені пункти необхідно, хоч більш-менш уніфікувати.

Децентралізація: за і проти
Микола Остапчук, сільський голова села Іскрено Шполянського району:

– Коли почала набирати обертів реформа місцевого самоврядування, я разом із працівниками сільради почали проводити опитування серед жителів Іскреного та сусідньої Георгіївки щодо їхніх побажань. Виявилось, що більшість людей реформи побоюються, бо не розуміють її переваг та хочуть, щоб усе лишалося так, як є.
Ми хотіли піти таким шляхом – пропонували об’єднуватися в одну громаду, в межах району, проте це не відповідає методиці. Також є пропозиції приєднати наше село до адміністративного центру – Шполи. Але, згідно з перспективним планом, нас мають приєднати до Василькова. Та люди – проти. І це легко пояснити. Відстань до Шполи – 17-18 кілометрів, до Василькова – на 7 кілометрів менше. Різниця незначна, проте у Шполі є вся інфраструктура: відділ освіти, пенсійний відділ, центр зайнятості, муніципальна міліція. А у Василькові все це будувати – лише років п’ять. Та й не зекономить особливо держава, ліквідуючи нашу сільську раду. Економія – 50 тисяч гривень у рік. А що зараз 50 тисяч, якщо КАМАЗ зерна з причіпом коштує 60?

Децентралізація: за і проти
Ігор Щербак, сільський голова села Зелена Діброва, Городищенського району:

– Нині для Городищенського району є три варіанти об’єднання. Чесно кажучи, не хочемо нікуди. Власним бюджетом утримуємо й сільську школу, і Будинок культури, і ФАП, і музей, і бібліотеку, і комунальне підприємство, яке проводить оранку та сіянку, молотить сільськогосподарські культури та пиляє дрова за зниженими цінами. Переживаємо, що з об’єднанням частину цих грошей доведеться віддати на бідніші села (самодостатній бюджет Зеленої Діброви складає 500 тисяч), наприклад, на Вільшану, яка має дефіцит у мільйон. Зараз нам хоча б вистачає і на допомоги онкохворим, і афганцям, а школу і так цього року планують закрити.

Ірина Коваль

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x