Найцікавіші традиції й прикмети Маковія

Найцікавіші традиції й прикмети Маковія

Медовий Спас в Україні і в усьому світі відзначають 14 серпня. У народі його ще називають Перший Спас, Маковей, Мокрий Спас, Спас на воді, Макавей. Згідно з народними прикметами, цього дня закінчується літо і приходить перше похолодання. У селах і селах досі дотримуються багатьох традицій і вірять у народні прикмети на Медовий Спас. Про найцікавіші традиції, обряди та прикмети розповідає «Единственная».

Традиційно 14 серпня на Медовий Спас починається збір врожаю меду. Від цього, до речі, й назва – «рятуватися запасаючись». Зібраний мед освячували в церкві, а потім роздавали, причому всім підряд, навіть незнайомцям.
Згідно з давніми віруваннями, перша ложка меду в цей день має магічні властивості. Якщо з\’їсти її і загадати бажання, то найближчим часом воно обов\’язково збудеться.
Ще цього дня прийнято допомагати немічним, старим, вдовам по господарству. Крім меду, в цей період починався і збір озимих.
Ще одне важливе місце в Медовий Спас відводилося воді. Оскільки спочатку свято мало дуже тісне відношення до Хрещення Русі.

14 серпня православні хрестили воду біля озер і річок, пили її, а після – занурювалися самі і купали свою худобу. Вважалося, що такий обряд змиває гріх і робить здоровішими. А після Медового Спасу у воду вже заходити не можна було. Така заборона мав і практичний сенс – після 14 серпня вода, як правило, починає цвісти.

На Медовий Спас жінки посилено молилися. Вважалося, що в цей день зростала сила молитви, і Бог відпускав гріхи.
З 14 серпня починається Успенський піст, який триватиме до 27 серпня. Він дуже короткий, але не менш суворий, ніж інші пости.
Медовий Спас ще називають Маковеєм або Макавеєм. Справа в тому, що крім меду в цей день збирають і мак. Вважається, що зібраний 14 серпня мак має лікувальні властивості. Традиційно жінки печуть пироги та інші смаколики з маком 14 серпня.

Найцікавіші прикмети, вірування та приказки на Медовий Спас 2015:
♦ Перший Спас – на воді стояти, другий Спас – яблука їсти, третій Спас – на зелених горах полотна продавати.
♦ У першого спаса всього в запасі – і дощ, і сонце, і вітер.
♦ На медовий спас навіть жебрак медку спробує.
♦ Дощ на Макавея – мало пожеж буде.
♦ З першого спаса і роса хороша.
♦ Починається заготівля лісової малини, ягід, черемхи.
♦ На перший Спас святі колодязі та вінки хлібні.
♦ У перший Спас будь-який жіночий гріх прощається.
♦ Після першого спаса в річку не заходять
♦ Ластівки три рази відлітають – на три спаса.
♦ Відцвітають троянди, падають хороші роси.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x