«Село наше багате хорошими людьми»

«Село наше багате хорошими людьми»

Ще з десяток років тому про Почапинці, що на Лисянщині, знали в усій області, адже саме тут розташовувалося потужне цукрове підприємство. Та вже протягом тривалого часу підприємство не працює. Люди ж змушені знаходити інші способи заробітку. Про це та про інші нагальні проблеми Почапинців розповів голова Почапинської сільської ради Григорій Іванович Пашковський. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

– Село наше розташоване в мальовничому куточку України і Черкащини, і багате на талановитих і працьовитих людей. У нас проживає близько 1400 осіб. Цього року останній дзвоник у Почапинському НВК продзвенів для 122-ох учнів. Ще 12 років тому дитячий садок і школа функціонували окремо, але після закриття підприємства довелося об’єднати ці заклади.
За словами сільського голови, та подія різко позначилася не лише на освітньому закладі, а й на долі всього села.
– Коли тільки з’явилися перші чутки про закриття підприємства, громада села почала звертатися в найрізноманітніші інстанції. Були листи й у Верховну Раду, і до Прем’єра, і до Президента, але, на жаль, жодних результатів це не принесло. Потім, у 2002 році, підприємство закрили, люди втратили роботу, а село поступово почало занепадати. Чисельність людей у селі щороку зменшується. І це не просто слова. За статистичними даними, станом на минулий рік кількість народжених у Почапинцях удвічі менша, ніж число померлих. Це пов’язано перш за все з відсутністю перспективи для молодих людей.

Одним із найсуттєвіших джерел порятунку для села і його мешканців стало утворення на базі колишнього колгоспу агрофірми «Злагода». Згодом з’явилося ще чотири місцевих фермери та підприємці, які відкрили в селі декілька магазинів. Таким чином бодай у декого з почапинців з’явилася можливість мати постійні робочі місця й стабільну зарплату. Крім того, аграрії не відмовляються від посильної допомоги селу.
– Завдяки фермерам налагоджено вивезення сміття, розчищаються дороги в зимовий час. Вони надають допомогу на ремонт клубу, амбулаторії, школи, але говорити про те, що таким чином можна вирішити всі питання, – нереально.
Чи не єдине найбільше багатство села, за словами його голови, – самі його жителі.
– Напевно, в кожному селі є люди, якими всі пишаються. У нас таких – найбільше. Візьмемо, наприклад, наших поштарів. У нас їх четверо. Вони в нас не лише розносять пошту, пенсії і дрібні речі, а й виконують роль місцевих ЗМІ. Всі селяни з нетерпінням чекають поштарів, бо знають, що саме від них почують останні новини. Надзвичайно талановиті в нас і педагоги. У Почапинському НВК їх більше 20-ти осіб. Усі вони справжні професіонали. Про це свідчить рівень знань, який отримують діти. Особливо варто відзначити колишню вчительку української мови і літератури Ольгу Лазарчук. У школі є багато кабінетів, які вона зробила власними руками. Крім того, вона неперевершено володіє словом. У селі недаремно вважають її найкращою ведучою в історії населеного пункту.
Як не важко живеться почапинцям, а приєднуватися до якогось іншого населеного пункту вони не хочуть, оскільки вважають, що адмінреформа і децентралізація призведуть до остаточного знищення села.

– Якщо бідних об’єднати, багатшими вони не стануть, – говорить Григорій Іванович. – Коли нам говорять про те, що подібні реформи дали позитивний результат у Сполучених Штатах чи Західній Європі, мені згадується старий анекдот про жабу, яка побачила, як підковують коня. Мріючи бігати так же швидко, як і чотириногий скакун, вона теж почала наставляти свою лапку під підкову. Чим це закінчилось, ви можете й самі уявити. Справа в тому, що в нас децентралізацію вже проводили. Згадайте період розвалу Київської Русі. Коли у Володимира підросли діти, вони всі захотіли стати князями. В результаті реформи землі були розділені, і кожен князьок став головним на своєму клапті. Так було доти, доки прийшли татаро-монголи й підкорили всіх по одному. Подібні сумні наслідки, на мою думку, матимуть і сучасні нововведення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x