Від церковнопарафіяльної школи – до сучасного НВК

Від церковнопарафіяльної школи – до сучасного НВК

Першу школу – церковнопарафіяльну – в селі відкрили у 1858 році. Приміщення на три класи було збудоване з дерева, вкрите соломою. Дітей навчав один учитель та батюшка. Навчалися в ній переважно діти заможних селян. А вже 1903 року при місцевому цукровому заводі відкрили однокласне парафіяльне училище, яке утримувалося за рахунок казни і заводу. 1911 року приміщення школи розширили на кілька класних кімнат. Навчання проводив дяк і вчитель. Кількість учнів сягала до сотні осіб. Через десять років у Почапинцях відкрилася початкова трудова школа, ще через десять – започаткована семирічна. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Перед Другою світової війною до старого приміщення школи добудували ще дві кімнати. У 1940 році в ній навчалося 496 учнів, працювало 18 учителів. У роки окупації фашистськими загарбниками школа не працювала. Відновила свою роботу після визволення села, в березні 1944 року. Спочатку була семирічною, потім – середньою, загальноосвітньою трудовою політехнічною з виробничим навчанням. 1987 у селі збудували нове приміщення школи з обсерваторією на 306 учнівських місць. Обсерваторія, правда, так жодного дня й не працювала.
У 2007 році в школі відкрито дошкільну групу. Сьогодні заклад функціонує як навчально-виховний комплекс. Торік у ньому навчалося 122 учні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x