Виставку до Дня Незалежності презентували у Черкаському обласному краєзнавчому музеї

З нагоди Дня Незалежності та Дня Прапора у Краєзнавчому музеї презентували виставку. Її тематика – боротьба українців за незалежність, починаючи від революції 1917-1919 років. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

«Ідея виставки полягає в тому, щоб продемонструвати, що незалежність не дається сама по собі, її можливо тільки вибороти. І ця боротьба продовжується досі» – пояснює старший науковий співробітник музею Валентин Гарнага.

Виставка починається із представлення періоду Революції 1917-1919 років. Саме у ті роки, у Четвертому Універсалі Української Центральної Ради була проголошена незалежна Українська Народна Республіка. Далі історію незалежності представили в експонатах, що засвідчують діяльність армії УНР, УПА, шістдесятників, В’ячеслава Чорновола.

Завершальні композиції виставки присвячені проголошенню незалежності у 1991 році, подіям Майдану 2013-2014 років і теперішній війні з Росією. Адже після проголошення Незалежності у 1991 році Україна не стала самодостатньою державою – культурно, економічно. Тому за власну гідність та право на самовизначення українці борються дотепер.

Уперше представлені в музеї унікальні експонати – військова форма армії УНР, січових стрільців. Обмундирування пошите сучасними майстрами за зразком тодішньої форми.

Експонат, яким пишається заклад – це український прапор, який був піднятий над Черкасами 3 листопада 1990 року.

«Нам приємно, що допомогу у створенні виставки нам надав Корсунський державний історико-культурний заповідник. Вони надали нам експонати про діяльність Василя Авраменка» – повідомила Тетяна Кайдалова, заступник директора Обласного краєзнавчого музею, Заслужений працівник культури України. Василь Авраменко – видатний український балетмейстер, режисер. Виходець із Черкащини, працював переважно в еміграції. Свого часу був сотником армії УНР. У США відзняв фільми «Наталка-Полтавка», «Запорожець за Дунаєм». Представляв українську культуру у театральних постановках на найвидатніших сценах США та Європи. У цьому році відзначають 120 років від дня його народження.

Фото з виставки тут.

24 серпня у Черкаському обласному краєзнавчому музеї відбудеться День відкритих дверей.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x