Відкриття замість заборони, або як мене вразили молоді батьки

Миколу й Марину Макух я знаю давно. Часто пересікалися по громадській та журналістській діяльності і наші стосунки тримають десь між робочо-офійними та приятельсько-неформальними. Незважаючи на страшенну зайнятість, ці веселі й позитивні люди завжди дивували мене виключно оптимістичним поглядом на речі і неповторно легким, філософським ставленням до життя. Але остаточно вони перевернули мій світогляд цього Дня Незалежності. Коли явили себе як молоді батьки і причому, мабуть, найпрогресивніші молоді батьки, яких я бачила.

Дворічна Мирослава Макуха – дитина непосидюча та гіперактивна, як і її батьки. Але я жодного разу не бачила, щоб Микола чи Марина на неї кричали, чи, тим більше, били. Якщо дитина вередує без причини, Коля спокійно говорить: «Піди в іншу кімнату, заспокойся, тоді прийдеш», але найчастіше навіть приводу для цього просто не буває.
Так було і увечері, на День Незалежності, коли над Долиною Троянд у небо здіймалися повітряні кулі. Мені на кулі покататись не вдалося, бо в чергу вишикувалися діти, і я, засоромлена, пішла шукати знайомих. У компанії друзів та однодумців час летів непомітно, як-от непосидюча Мирося помітила редакційний фотоапарат у мене на шиї і потягнулася до нього.

«Сонечко, це дуже дорога іграшка, тьотя потім не розплатиться», – спробувала віджартуватися я від дитини. Мабуть, далі мала б слідувати істерика, але Микола вчинив куди мудріше.
«А ми обережно, я в своїх руках триматиму».
І почав пояснювати зачарованій Мирославі, що таке фотоапарат і для чого він використовується. Зовсім як дорослій. Дав Мирославі обережно доторкнутися до всіх кнопочок, а потім одяг на шию ремінець від фотіка. Жодними словами не передати, як в цей момент засвітилися у дитини очі!

«Отримання нового досвіду, – авторитетно сказав Коля. – Десь там у мозку нейрони утворили новий зв’язок».
Щаслива Мирослава віддала мені фотоапарат і навіть чемно подякувала. А я сиділа зачарована цим незвичайним у звичайному. І навіть не шкодувала, що не потрапила на кулю. Новий досвід цього вечора отримала я сама. І, можливо, один з найважливіших у житті.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x