Погода на Черкащині сприяє накопиченню шкідливих домішок в повітрі

Погода на Черкащині сприяє накопиченню шкідливих домішок в повітрі

В останні тижні на території області встановилася спекотна та безвітряна погода, яка негативно впливає як на здоров\’я населення так і на стан атмосферного повітря і зумовлює виникненню несприятливих метеорологічних умов.

Основний вклад в забруднення атмосферного повітря вносять промислові та сільськогосподарські підприємства області та автотранспорт.

Несприятливі метеорологічні умови – це сукупність метеоумов, що викликають погіршене розсіювання викидів шкідливих речовин в атмосферному середовищі і сприяють їх накопиченню в приземному шарі атмосфери. Це виняткові ситуації, які виникають у разі атмосферних явищ, таких як піднесена інверсія, штильовий вітер, туман.

Якість атмосферного повітря, один із чинників, який впливає на здоров`я людини та стан навколишнього природного середовища.

Стан атмосферного повітря залежить від ефективного контролю за проведенням суб’єктами господарювання діяльності пов’язаної з утворенням викидів забруднюючих речовин та готовністю власниками джерел забруднення до прийняттям управлінських рішень спрямованих на зменшення антропогенного навантаження на довкілля.

Регулювання державної політики у сфері охорони атмосферного повітря направлено на забезпечення нормативної якості повітря шляхом впливу на власників джерел забруднення та формування у них мотивації для прийняття управлінських рішень.

Одним з основних механізмів такого впливу є встановлення нормативів граничнодопустимих викидів, які закріплюються в дозволі на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (далі – дозволи на викиди) і дотримання яких є обов’язковим.

Для об’єктів, які по ступеню впливу на забруднення атмосферне повітря відносяться до об’єктів першої та другої групи, дозволами на викиди передбачені заходи по скороченню викидів в періоди несприятливих метеорологічних умов (далі заходи при НМУ).

В періоди, коли метеорологічні умови сприяють накопиченню шкідливих речовин у приземному шарі атмосфери, концентрації домішок у повітрі можуть різко зрости. Щоб не допускати виникнення високого рівня забруднення повітряного басейну, необхідно вжити заходів щодо короткострокового скорочення викидів забруднюючих речовинпідприємствами області.
Про це «Нова Доба» дізналася в департаменті екології та природних ресурсів Черкаської ОДА.

В залежності від очікуваного рівня забруднення атмосферного повітря складаються попередження 3-х ступенів.

Попередження першого ступеня складаються, якщо передбачається підвищення концентрацій в 1,5 рази, другого ступеня, якщо передбачається підвищення від 3 до 5 ГДК, а третє – понад 5 ГДК. Залежно від ступеня попередження підприємству необхідновпровадити заходи по одному з трьох режимів.

При першому режимі роботи підприємства заходи мають забезпечити скорочення концентрації забруднюючих речовин у приземному шарі атмосфери приблизно на 15 – 20%. Ці заходи носять організаційно-технічний характер, їх можна швидко здійснити, вони не вимагають істотних витрат і не призводять до зниження продуктивності підприємства.

При другому режимі роботи підприємства заходи мають забезпечити скорочення концентрації забруднюючих речовин у приземному шарі атмосфери приблизно на 20 – 40%. Ці заходи включають в себе всі заходи, розроблені для першого режиму, а також заходи, що впливають на технологічні процеси і супроводжуються незначним зниженням продуктивності підприємства.

При третьому режимі роботи підприємств заходи мають забезпечити скорочення концентрацій забруднюючих речовин в приземному шарі атмосфери приблизно на 40 – 60%, а в деяких особливо небезпечних умовах підприємствам слід повністю припинити викиди. Заходи третього режиму включають в себе всі заходи, розроблені для першого і другого режимів, а також заходи, здійснення яких дозволяє знизити викиди забруднюючих речовин за рахунок тимчасового скорочення продуктивності підприємства.

За даними Черкаського обласного центру з гідрометеорології, завдяки антициклональному характеру погоди та відсутності вертикального переміщування повітря у повітряному басейні м. Черкаси утримуються умови для накопичення шкідливих домішок.

Для отримання попереджень про очікувані несприятливі метеорологічні умови керівникам підприємств області, об’єкти яких по ступеню впливу на забруднення атмосферне повітря відносяться до об’єктів першої та другої групи, пропонуємо звернутись до Черкаського обласного центру з гідрометеорології, що розташований за адресою: м. Черкаси, пров. Черкаський, 12 (контактний телефон 64-91-81, 64-91-28).

З метою забезпечення дотримання вимог чинного законодавства керівникам підприємств області, об’єкти яких по ступеню впливу на забруднення атмосферне повітря відносяться до першої та другої групи, направлено листи щодо впровадження заходів по скороченню викидів забруднюючих речовин в періоди несприятливих метеорологічних умов.

Своїми управлінськими рішеннями, щодо короткочасного скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, керівники підприємств внесуть посильний вклад в збереження та відновлення стану атмосферного повітря.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x