В УДПУ відзначили 70-річчя завершення Другої світової війни

В УДПУ відзначили 70-річчя завершення Другої світової війни

2 вересня в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбулися заходи, приурочені 70-ій річниці завершення Другої світової війни. Спільно із громадськістю міста делегація університету взяла участь у покладанні квітів до Обеліску Слави. Проректори, студенти та викладачі схилили голови перед живими ветеранами та віддали данину пам’яті загиблим воїнам і жертвам найстрашнішої і наймасштабнішої в історії людства війни. Учасники мітингу згадали, якою дорогою ціною світ заплатив за мир, яких великих втрат від воєнних дій, окупаційного режиму нацистської Німеччини та комуністичного тоталітарного режиму зазнала наша Батьківщина. Предметом гордості для українців, для жителів Уманщини є той факт, що наш земляк, генерал-лейтенант Кузьма Миколайович Дерев\’янко поставив підпис під Актом про капітуляцію збройних сил імператорської Японії – документом, що фактично завершив Другу світову війну, яка тривала шість років і один день. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі УДПУ

Студенти історичного факультету поклали живі квіти і вінки біля гранітної плити меморіалу, на якій вибито ім’я Героя України, генерала Перемоги Кузьми Дерев’янка.
Цього дня студенти університету долучилися до перегляду просвітницько-інформаційної лекції-бесіди на тему 70-ї річниці закінчення Другої світової війни, підготовленої відділом національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту України спільно із Українським інститутом національної памʼяті та громадянською ініціативою «Освітня асамблея». Перед початком перегляду із вступним словом виступили проректор з науково-педагогічної роботи Олена Кірдан та завідувач кафедри загальної історії, професор Ігор Кривошея. У своєму виступі Ігор Іванович зазначив, яким вагомим є внесок українців у перемогу Об’єднаних націй, зокрема вояків Радянської армії, УПА, етнічних українців у складі інших армій (американської, британської, канадської, польської, французької та ін.); якими масштабними і спустошливими були наслідки цієї війни для України; яким чином відбувався процес самоідентифікації українців під час Другої світової війни тощо.

В УДПУ відзначили 70-річчя завершення Другої світової війни
В УДПУ відзначили 70-річчя завершення Другої світової війни
В УДПУ відзначили 70-річчя завершення Другої світової війни

Нині настав час об’єктивного висвітлення внеску нашої держави у Велику Перемогу, відновлення історичної справедливості, на яку Україна в повній мірі заслуговує. Подвиг наших визволителів безсмертний. І немає більш важливого завдання, ніж збереження пам’яті про кожного, хто боровся із нацизмом, хто й сьогодні героїчно віддає життя, відчайдушно стримуючи наступ агресора на українські землі. Пам’ятаймо подвиг Героїв, бережімо мир!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x