На Черкащині перевірять свиногосподарства

На Черкащині перевірять свиногосподарства

З метою попередження та профілактики захворюваності на африканську чуму свиней у Черкаській області перевірять 194 господарства, де вирощують від 20 і більше свиней. Саме стільки ферм зареєстровано в нашому регіоні, що спеціалізуються на вирощуванні цих тварин. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ОДА.

Як зазначив заступник начальника головного управління ветеринарної медицини в Черкаській області Віктор Маламуж, відсьогодні інспектори ветеринарної медицини регіону розпочали перевірку свиногосподарств всіх форм власності стосовно дотримання ветеринарного законодавства при вирощуванні свиней.

– На минулому тижні Уряд дозволив провести позапланові перевірки свиногосподарств. Вочевидь, такий крок зумовлений тим, аби уникнути повторення ситуації на ПАТ «Агрокомітет Калита», що на Київщині. Там внаслідок зараження свиней африканською чумою змушені були забити та утилізувати шляхом спалювання більше 62 тисячі тварин. Складний епізоотичний стан також в Чернігівській, Сумській, Рівненській та Житомирській областях. Наразі на Черкащині не зареєстровано жодного випадку інфікування тварин, – розповів Віктор Маламуж.

Ветеринари області активно співпрацюють з населенням, аби не допустити спалаху хвороби в регіоні. Так, на Черкащині вже провели близько 220 моніторингових досліджень біоматеріалів від домашніх свиней, з яких 11 випадків – з підозрою на зараження африканською чумою. Крім того, щеплення проти класичної чуми свиней вже зробили майже 250 тис тварин, що допомагає діагностувати тип захворювання.
Однак, за словами Віктора Маламужа, болючим питанням залишається стихійна торгівля. Адже більшість тих, хто реалізує свою продукцію під час такої торгівлі, не мають жодного супровідного ветеринарного документа та не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи, що значно підвищує вірогідність поширення африканської чуми свиней в області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x