Які законодавчі нововведення вступають у силу в 2014-му?

Які законодавчі нововведення вступають у силу  в 2014-му?

«Нова Доба» неодноразово писала про те, які законодавчі нововведення чекають на нас у поточному році. У цьому матеріалі ми вирішили ще раз нагадати читачам про них.

За зайві метри доведеться сплатити податок

Черкащани, які володіють «зайвою», з точки зору депутатів, нерухомістю, у поточному році вперше сплатять податок за неї. Нагадаємо, відповідний закон був прийнятий депутатими ще у 2012 році, але його запровадження кілька разів відкладали, сам же закон дещо за два роки дещо видозмінився. Останньою його редакцією передбачено, що податкова пільга, на яку зменшується податкова база на нерухомість фізосіб ( 120 кв. м – для квартири і 250 кв. м – для приватного будинко) , застосовується не тільки до одного з належних платнику об\’єктів нерухомості. Податкова база визначається на основі сумарної площі належать платнику об\’єктів нерухомості (в тому числі і різних її видів), а також часток у цих об\’єктах , і саме до цієї сумарної площі і застосовується пільга .

Депутати визначили, що якщо платнику належать різні види об\’єктів нерухомості (квартир і будинків), то пільга становить 370 квадратних метрів.

Також власники різних видів нерухомості оподатковуються на нерухомість за ставкою 1 % від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м, якщо сумарна площа об\’єктів нерухомості не перевищує 740 кв. м, та за ставкою 2,7 % від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м , якщо сумарна площа об\’єктів нерухомості перевищує 740 кв. м.

Нагадаємо, з 1 січня 2014 року розмір мінімальної зарплати становить 1218 грн. Отже, за один квадратний метр зайвої площі доведеться заплатити 12,18 грн.

Оцінка нерухомості зміниться

Також з 1 лютого остаточно зміняться правила роботи ринку нерухомості. Нагадаємо, з 1 листопада уряд зобов\’язав усіх оцінювачів, які надають послуги, пройти спеціальне навчання і отримати сертифікат на право оцінки нерухомості для її оподаткування при здійсненні операцій. Якщо оцінювач не має сертифікату, то його оцінка недійсна. Щоправда, до 1 лютого був передбачений перехідний період, під час якого нотаріусам дозволили приймати документи про оцінку, видані до 1 листопада, тобто оцінювачами без сертифікатів .

Новий порядок проведення оцінки обов\’язково застосовується у разі, коли громадянин здійснює продаж, обмін або інше відчуження рухомого та нерухомого майна. А ось оцінку майна при отриманні спадщини та оформленні дарчої можуть здійснювати фахівці , що не мають нового сертифікату.

Реєстрація спроститься

З 12 лютого державна реєстрація прав на нерухомість буде здійснюватися за новою процедурою.

– З введенням нового порядку реєстрації прав на нерухоме майно з\’явиться альтернатива при поданні документів для проведення державної реєстрації прав – як шляхом безпосереднього звернення заявника , так і шляхом надсилання поштою або кур\’єрською службою замість існуючого досі безпосереднього звернення заявника, – повідомила в одному зі своїх виступів міністр юстиції України Олена Лукаш.

Також, за її словами, з\’явиться можливість проведення одночасної реєстрації права власності та майнових прав, похідних від права власності, на підставі однієї заяви про державну реєстрацію прав, подати яке зможе як власник, так і Правонабувач . Нагадаємо, раніше потрібно було писати два окремих заяви.

У разі відсутності відомостей у Державному реєстрі прав на нерухоме майно можна буде отримувати інформацію з реєстрів, які функціонували до 1 січня 2013 року. Раніше отримати таку інформацію було неможливо.

Студенти зможуть купувати квитки через Інтернет

З 1 липня 2014 студенти зможуть купити в Інтернеті залізничні квитки зі знижкою. До цього часу буде підготовлена Єдина електронна база даних Міністерства освіти і науки, в якій будуть зареєстровані всі студенти.

У прес-службі «Укрзалізниці» пояснили, що при введенні даних студентського квитка система автоматично відправлятиме запит до бази даних МОН. Після цього касиру надходить інформація, що підтверджує або не підтверджує легітимність студентського посвідчення . Система буде так само працювати і при онлайн- продажу квитків через сайт «Укрзалізниці». Крім того, у відомстві обіцяють не підвищувати тарифи на залізничному транспорті.

Тарифи залишатимуться стабільними

Підвищення тарифів на газ та послуги ЖКГ наступного року бути не повинно. Після підписання московських угод, які передбачають зниження цін на газ, уряд зобов\’язав Національну комісію, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ), не допустити зростання цін і тарифів енергетичних компаній в 2013 і 2014 роках.

Назву препарату в рецепті не писатимуть

Замість звичної торгової марки препарату в рецептах лікарі вказуватимуть лише міжнародну непатентовану назву (МНН).

– Заборона зазначення торговельної назви спонукатиме провізорів розказувати пацієнтам про повний перелік наявних в аптеці лікарських засобів з однією і тією ж діючою речовиною. Така норма сприятиме тому, що фармкомпанії припинять просувати свої дорогі препарати, стимулюючи лікарів призначати їх пацієнтам, – каже директор департаменту з питань якості медичної та фармацевтичної допомоги МОЗ Тетяна Донченко.

Щоправда виписування рецепта з вказівкою МНН не перекладе відповідальність за життя і здоров\’я пацієнта з його лікаря на провізора, який відпускає ліки в аптеці.

Використання торговельної назви допускається лише у разі, якщо лікарський засіб не має МНН, належить до біосимілярів, відпускається на пільгових умовах або безоплатно, а також у разі, якщо воно підлягає предметно-кількісному обліку.

На думку експертів Держпідприємництва, наказ МОЗ № 360, що дозволяє виписувати рецепти із зазначенням торговельної назви лікарського засобу, надав можливість лікарям лобіювати дорогі препарати конкретних виробників, повідомляє Інтерфакс.

Водночас Всеукраїнська аптечна асоціація звернулася до Держпідприємництва з проханням скасувати таке рішення. Аптекарі, зокрема, вважають, що виписка рецептів та вимог-замовлень за МНН позбавляє лікаря можливості вільного вибору і призначення оптимальних, на його думку, для пацієнта лікарських засобів, а також проконтролювати, який саме препарат отримав пацієнт.

Спирт в бензин не додадуть

З 1 січня набуває чинності норма, згідно з якою в бензин мали б додавати 5 % спирту. Багато експертів побоювалися, що через законодавчі казуси на цей спирт доведеться платити акциз, що призведе до зростання цін на бензин на кілька гривень.

Потім в Міненерго таки порахували, що українські аграрії не здатні покрити потреби ринку в біоетанолі, після чого міністр Едуард Ставицький написав листа до парламентського комітету з ПЕК , в якому просить підтримати законопроект про перенесення термінів обов\’язкового його додавання в автомобільне паливо. Однак через політичні баталії це питання залишилося невирішеним. Наголошують, що норма про додавання в паливо біоетанолу є дуже сира. Перш ніж її вводити, необхідно розробити відповідні паливні стандарти.

Число податків знизять

Доброю новиною можна вважати обіцянку Міністерства доходів і зборів , яке має намір в 2014 році домогтися зменшення числа податків у країні до 9-10, тоді як сьогодні їх понад 20.

– У мене немає сумнівів, що ми зробимо це в 2014 році, – повідомив глава Міндоходов Олександр Клименко. – Для цього є всі передумови. Я думаю, що кількість податків буде скорочено до 9-10 .

Щоправда, є і погана новина. Згідно з прийнятим в останні сесійні дні закону, ставки податку на додану вартість у наступному році знижувати не будуть. Якби це сталося, то більшість роздрібних цін, принаймні тих, які жорстко контролюються державою, мали б знизитися на 3%. Податок на прибуток підприємств знизили , але не так сильно, як могли б – замість 16 %, як це передбачалося, він складе 18 %. А цього року він був 19 %.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x