Велосипедисти – про безпеку на дорозі

Велосипедисти – про безпеку на дорозі

Велосипедисти Свят і Вікторія Подольські радять нашим читачам, як вберегтися на дорозі.

– Жахливим фактом, нажаль, є погане відношення водіїв до велосипедистів на дорозі, а також ганебне відношення більшості велосипедистів до дотримання Правил дорожнього руху. Водії лають всіх велосипедистів, а ті навпаки – водіїв. Зараз в Черкасах з’явилися неодноразові випадки, коли водії маршруток безпідставно та навмисно «підрізають» велосипедистів. Ми почали розслідування цих випадків. На жаль, відсутність розбудованої велоінфраструктури поки що залишає бажати кращого. Але все залежить від самої людини. Сів за кермо – ніяких поблажок собі! І поважайте кожного учасника руху! – зауважує Свят Подольський.

Основні правила поведінки велосипедиста на дорозі:

– велосипедист повинен рухатись по правому боці дороги, якомога ближче до узбіччя;

– повертати на перехресті ліворуч заборонено! Треба під’їхати до перехрестя та ПЕРЕВЕСТИ велосипед через дорогу.

– заборонено їхати по пішохідному переходу! тільки пішки!

– Хочу ще раз наголосити велосипедистам: бережіть себе! Одягайте світловідбивні жилети в темний час доби. Такі жилети можна за копійки знайти в будь-якому секонд-хенді. Одягайте шоломи! Встановлюйте ліхтарі та червоні «моргалочки» на велосипед, щоб Вас бачив водій! Цим Ви зменшите шанс бути непоміченим та травмованим на дорозі! – підкреслює Вікторія Подольська. – Користуючись нагодою також хочу застерегти Вас від злодіїв, які крадуть велосипеди. Підвали та під’їзди, а також магазини – улюблене місце, де «пасуться» крадії. Одразу попередження: ніколи не залишайте вашого «металевого друга» без нагляду навіть із замком! Злодії носять з собою щипці та легко перекусять будь-який трос! У мого друга угнали велосипед буквально за спиною!!! Він, навіть, побачив, та не встиг наздогнати крадія. Про непристебнуті велосипеди нема й мови! Якщо Ви пристебнули велосипед тільки за переднє колесо, то маєте шанс лише з ним і залишитись. Колесо елементарно зняти на сучасному велосипеді! Будьте дуже пильними, щоб Ваш залізний кінь дарував Вам приємні відчуття від поїздки!

У всієї велосім’ї Подольських – шоломи, велоформа. Стверджують, що це не данина моді, а необхідність.

– Це дійсно вельми необхідно. Щодо шолому – на жаль я сам пару разів був свідком, коли велосипедісту під колесо потрапляло каміння і людина практично на ровному місці падала, травмуючи голову до крові. Абсурдно вважати, що таке може статися з ким завгодно, але не зі мною. Головне завдання шолому – зламатися замість голови, амортизуючи удар. Звичайно, при серйозній аварії він може не допомогти, але це вже зовсім інше питання, – пояснює Свят. – До речі, мого сина, Єлисея декілька разів на дворі спочатку обсміювали місцеві хлопці, коли він виходив на двір кататись у шоломі, рукавичках. Менталітет у нас такий – надміхатись над тим, до чого сам не доріс. Довелося провести роз’яснювальну роботу з сином, щоб пояснив, «що» та «навіщо». Та ще й додати, що за одну поїздку Елисей накатав стільки кілометрів, скільки вони всі разом за 10 років не накатають. В результаті – перестали сміятись. Хтось, навіть, шолом теж купив.Велоодяг виконує теж особливу роль. Велошорти з памперсом поглинають зайву вологу, завдяки чому сидіння велосипеду не натирає «п’яту точку», без велопамперса проїхати пару десятків кілометрів буде вже дуже важко. Тканина велофутболки та велоштанів теж не зовсім проста. Можна скільки хочете казати, що х/б тканина краще за синтетика, але в даному випадку синтетичні волокна виконують роль губки. Коли велосипедист пітніє, вся зайва волога за допомогою цієї тканини поглинається та випаровується у повітря. Тому велосипедист їде майже сухим. Так само працює термобілизна. А яскраві кольори одягу привертають до себе увагу автомобілістів. До того ж велоодяг дуже зручний, хоч на сьогоднішні щодо нього у пересічної людини склалась взагалі неправильна думка. На нас в селах дивляться, як на інопланетян. Велосипед в нашій країні впродовж багатьох років виконував роль найдешевшого транспортного засобу для мішків з картоплею. Велотуризм був взагалі лише для диваків, у кого не вистачало грошей на авто чи на квитки. Тому й склалося таке зневажливе ставлення. Дякуючи прогресу, це поступово відмирає. Велотуризм набуває сили з кожним роком. Через декілька років навряд чи хто буде крутити пальцем у скроні, дивлячись на яскравих велосипедистів в облягаючому одязі. Сподіваюсь це станеться якнайшвидше.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x