Гарбуз – для здоров’я й краси

Гарбуз – для здоров’я й краси

Гарбуз – дуже цінний і корисний продукт. Тим, хто прагне їсти здорову їжу, потрібно обов’язково звернути увагу на цей овоч. Гарбуз – це джерело корисних речовин, необхідних людському організму. Окрім того, його застосовують для здоров’я й краси.

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

У гарбузі містяться вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР (у тому числі рідкісні вітаміни: Т – сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі; К – необхідний для згортання крові), каротин, жири, білки, вуглеводи, целюлоза, пектинові речовини, мінерали, у тому числі калій, кальцій, магній, залізо, фосфор, мідь, кобальт.
М’якоть гарбуза у відвареному вигляді усуває застійні явища в печінці і селезінці, покращує травлення. Тому вона вважається незамінною при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, жовчокам’яній хворобі й холециститах, хронічних закрепах і колітах.

Для лікування цих хвороб протягом декількох місяців рекомендується щодня вживати по 100-150 г гарбузової каші тричі на день, обмеживши при цьому вживання хлібобулочних виробів та солодощів.
Окрім того, гарбузова каша підійде тим, хто бажає схуднути: вона нормалізує обмін речовин і виводить з організму шлаки. Гар­бузова каша на молоці, наполовину розведеним водою, добре сприяє травленню.
Завдяки солям калію гарбуз має сечогінну дію, чудово виводить з організму зайві солі сечової кислоти, знімає набряки і при цьому не подразнює тканину нирок. Тому страви з нього включають у раціон для профілактики гострих і хронічних нефритів і пієлонефритів.
Пектинові речовини гарбуза сприяють виведенню з організму токсичних речовин і холестерину, тому цей овоч дуже корисний людям, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, гіпертонією.
На зиму гарбуз можна заморозити шматочками – так зберігаються його корисні властивості.
Гарбуз можна споживати у вигляді соку, свіжої, вареної або печеної м’якоті, її відвару, насіння і навіть квіток або стебел-плодоніжок. Наприклад, сік добре пити при хронічних закрепах, запаленнях сечовивідної системи, нирковій недостатності, геморої і нервових розладах. При захворюваннях печінки, набряках серцевого походження, гіпертонії, порушеннях обміну речовин приймають по 1/2 склянки соку на добу. Випиті на ніч 0,5 склянки соку чи відвару гарбуза зі 2 ст. ложками меду заспокоюють нервову систему і допомагають при безсонні. Відваром м’якоті вгамовують спрагу і знижують жар у хворих.
Гарбузовий сік є чудовим засобом, що підтримує чоловічу потенцію і допомагає при простатиті. З цією метою народна медицина радить вживати сушене насіння (з’їдати щодня натщесерце і ввечері по 20-30 штук).

Гарбуз володіє косметичними властивостями, завдяки чому його часто додають у різноманітні маски, креми, тоніки й лосьйони.
Поживна маска з гарбуза для жирної шкіри: 3 ст. ложки вареного гарбуза потовчіть у пюре. Додайте яєчний жовток і чайну ложку меду. Нанесіть теплу маску на обличчя на 10 – 15 хвилин, а потім змийте холодною водою.
Щоб позбутися вугрів, звузити пори й усунути жирний блиск на лобі й крилах носа, корисно протирати обличчя шматочком свіжого гарбуза.

Поживна маска з гарбуза для сухої шкіри: 2 ст. ложки вареного гарбуза добре збийте і змішайте з 1 ст. ложкою оливкової або іншої рослинної олії. Нанесіть маску на обличчя на 20 хвилин, потім змийте прохолодною водою.
Тонізуюча маска з гарбуза для всіх типів шкіри. Натріть гарбуз і віджміть із цієї кашки сік. Соком намочіть тонкий шар вати, або нанесіть його на марлеву серветку чи безпосередньо на обличчя. Компрес покласти на обличчя на 15 – 20 хвилин, потім зняти і вмитися прохолодною водою.
Роблять цю процедуру 2-3 рази на тиждень. Тривалість курсу – 15 – 20 компресів. Бажано чергувати компреси з соку і кашки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x