З 1 січня українці зможуть перебувати в Росії не більше 90 діб за півроку

З 1 січня українці зможуть перебувати в Росії не більше 90 діб за півроку

1 січня 2014 набуло чинності нове законодавство Російської Федерації про порядок в\’їзду і виїзду з РФ, а також про правове становище іноземних громадян у Росії. Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі МЗС України.

Згаданим Федеральним законом передбачається, що термін тимчасового перебування в Росії іноземних громадян, які прибули в Російську Федерацію у порядку, що не вимагає отримання візи (у т.ч. громадяни України), не може перевищувати 90 діб сумарно протягом кожного періоду в 180 діб, за винятком випадків, передбачених Федеральним законом, а також у разі, якщо такий термін продовжено відповідно до Федерального закону. Якщо іноземець під час свого попереднього перебування в Росії перевищив строк перебування у 90 діб сумарно протягом кожного періоду в 180 діб, йому буде заборонено в’їзд до Російської Федерації строком на 3 роки з дня виїзду з Росії.

Режим поїздок громадян України та Росії визначено Угодою між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації від 16.01.1997 р. та Протоколом про внесення змін до Угоди від 30.10.2004 р.

Відповідно до статті 1 згаданої Угоди (зі змінами 2004 р.), громадяни України та Росії можуть в\’їжджати, виїжджати та пересуватися територією держав без віз з дотриманням правил перебування, що діють в цій державі, по документах, що посвідчують особу і підтверджують громадянство (Додатки 1 та 2 до Угоди). При цьому громадяни України та Росії звільняються від реєстрації у компетентних органах за місцем їхнього перебування на території іншої держави, якщо термін такого перебування не перевищує 90 днів з моменту в\’їзду на територію цієї іншої держави, за наявності у них міграційної картки з позначкою органів прикордонного контролю, проставленої при в\’їзді на територію держави перебування. Отже, громадяни України можуть перебувати на території Росії без взяття на міграційний облік протягом 90 діб.

У зв’язку з цим МЗС України звертає увагу громадян України, які планують свої закордонні поїздки та перебуватимуть у РФ, на необхідність дотримання законів країни перебування та наслідки порушення режиму перебування в Російській Федерації.

Крім того, починаючи з 2014 року в Росії іноземці не матимуть права працювати у роздрібній торгівлі фармацевтичними товарами, у палатках, на ринках та торгувати поза магазинами. Відповідну постанову уряду підписав прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x