Черкаські рятувальники провели навчання в торговому центрі

Черкаські рятувальники провели навчання в торговому центрі

20 листопада, Черкаські рятувальники в торгово-розважальному центрі «Любава», розташованому в центральній частині обласного центру провели пожежно-тактичні навчання. Вибір об’єкта не став випадковим, адже це не лише одне з найбільш популярних місць міста, де в окремі дні перебувало до 45 тисяч громадян, а й надзвичайно складний технічний комплекс із непростим плануванням. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ДСНС України в Черкаській області.

Зазвичай лише цих причин достатньо, аби викликати підвищену увагу до об’єкту з боку пожежно-рятувальної служби, але на справді їх значно більше.

Перед початком навчань, хвилювалися не лише адміністрація і обслуговуючий персонал, які реагуючи у відповідності до інструкцій, вперше здавала непростий іспит щодо дій на випадок надзвичайної ситуації.

Черкаські рятувальники провели навчання в торговому центрі

Розповідаючи рятувальникам про наявні системи захисту Олександр Чорний, директор «Любави» намагається нічого не забути. У якості екскурсовода він провів учасників навчань шляхами евакуації, показав як працює аварійне освітлення та підпір повітря, пожежна сигналізація та система пожежогасіння. Окрема гордість, незалежне енергозабезпечення та великий запас води на пожежному посту.

По діловому хвилювалися і рятувальники, проте їх хвилювання у таких випадках має більш специфічний характер. Нічого не упустити, усе оглянути та перевірити, намітити виробити найбільш ефективний алгоритм дій. Плани планами, але, як кажуть «на місцевості і яри глибше і гори крутіші» Кожного турбує щось «своє», водії вивчають шляхи для під’їзду та розташування джерел водопостачання, рятувальники прокладають рукавні лінії, шліфують навички користування наявними технічними засобами та знайомляться із шляхами, якими будуть пересуватися на випадок надзвичайної ситуації, керівний склад не маючи спокою, за допомогою планів, намагається розібратися із комунікаціями, коридорами, сходами та переходами реальної обстановки.

Як зазначив керівник навчаннями, заступник начальника Управління ДСНС В`ячеслав Перевізник, такі навчання для пожежно-рятувальних підрозділів мають велике значення, по-перше, це об\’єкт з масовим перебуванням людей – в денний час у розважальному комплексі може перебувати одночасно кілька тисяч чоловік, по-друге, в будівлі розміщуються кілька кінозалів які вміщують до 600 глядачів. Звісно треба враховувати й те, що в приміщеннях торгово-розважального комплексу працює велика кількість крамниць та магазинів, при займанні в яких, виникне загроза швидкого поширення вогню та продуктів горіння в хол та зал для глядачів і інші торгові приміщення. Звісно, що усе це викликає з нашого боку підвищену увагу, вимагає від нас ретельного вивчення обстановки та професійного підходу до реагування.

Для легенди навчань, було обрано реальний випадок, який вже мав місце в одному з кінотеатрів України. Нетверезий глядач перебуваючи в залі застосував відкритий вогонь, пожежа що одразу почала поширюватися по горючих матеріалах спричинила задимлення в залі та паніку серед глядачів.

Димові датчики запустили в дію автоматичну пожежну сигналізацію. А адміністрація об\’єкту терміново відреагувала на пожежу, заходами щодо евакуації людей з приміщень торгово-розважального комплексу та початком гасіння пожежі первинними засобами пожежогасіння. Окремо працівники кінотеатру повідомили про пожежу за телефоном «101» до служби порятунку.

Вже через чотири хвилини після повідомлення на місце прибули два відділення найближчої 2-ї пожежно-рятувальної частини. Встановивши техніку на гідранти пожежні розрахунки піднялись на четвертий поверх де зуміли вивести на спеціальний балкон потерпілих, які через щільне задимлення опинилися відрізаними від безпечної зони. Також були вжиті заходи аби попередити поширення вогню на суміжні приміщення.

Підбиваючи підсумки адміністрація об’єкту та рятувальники, відзначили, що відпрацювання усіх дій, дозволило на практиці перевірити як знання так і вміння і обслуговуючого персоналу і фахівців ДСНС. Не менш важливим на думку фахівців стала практична перевірка технічних систем спрямованих на виявлення, боротьбу та зменшення небезпечних факторів пожежі.

Для гасіння умовної пожежі та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації залучалося 5 одиниць пожежно-рятувальної техніки, 43 рятувальника Черкаського гарнізону ДСНС.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x