Для оперативного надання землі учасникам АТО потрібна скоординована робота Держгеокадастру, РДА і місцевих рад

Для оперативного надання землі учасникам АТО потрібна скоординована робота Держгеокадастру, РДА і місцевих рад

Оптимізацію процедури отримання земельних ділянок учасниками АТО обговорили на спільній нараді представники Держгеокадастру області, Черкаської облдержадміністрації, Центру надання допомоги учасникам АТО та громадських організацій: «Волонтер Черкащини», «Наш батальйон», «Юридична Сотня», «Самооборона Майдану», «Центр допомоги армії». Адже земельне питання, як наголосив заступник голови – керівник апарату ОДА Віталій Коваль, сьогодні є ключовим і потребує вирішення. До того ж, відповідно до ст. 12 (п. 14) Закону України «Прo статус ветеранів війни, гарантії їх соціального статусу», учасникам антитерористичної операції надається пільга щодо першочергового відведення земельних ділянок. Але на практиці, на жаль, бійці стикаються з різними проблемами. Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ Держгеокадастру в Черкаській області.

– Забезпечити учасників АТО земельними ділянками – одне з пріоритетних завдань землевпорядної служби, – зазначив в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Азер Мірзоєв. – Робота в нашому відомстві побудована досить конструктивно. У Головному управлінні й у районних територіальних органах закріплені фахівці за цим напрямком роботи, керівники районних відділів Держгеокадастру особисто зустрічаються з учасниками АТО для з’ясування питань, які виникають із виділенням землі. Працівник Держгеокадастру є в кожному Центрі надання адміністративних послуг, де також можна проконсультуватися. Проте одна з найскладніших проблем – це недостатня кількість у всіх населених пунктах вільних земель, якими можна було б забезпечити учасників АТО до двох гектарів. Якщо на території певної сільської ради і є незайняті земельні ділянки, то віддавати їх жителям інших сіл голови сільських рад категорично відмовляться. Оскільки ми зобов’язані узгоджувати виділення землі з органами місцевого самоврядування, то часто саме через це виникають конфлікти. Надто бракує вільних земельних ділянок у місті Черкасах і районних центрах.

Іноді виникає проблема, за словами Азера Мірзоєва, коли землекористувач не бажає відмовитися від оренди земельної ділянки. Така ситуація нещодавно виникла в Христинівському районі, де підприємець, маючи договір оренди, не відступився від свого права заради 17-ох учасників АТО, навіть при умові, що ці люди віддали б йому ці ділянки в оренду.

Непорозуміння також бувають, якщо учасник АТО хоче взяти кілька земельних ділянок за різним призначенням (для ведення особистого селянського господарства, будівництва й обслуговування житлового будинку, садівництва), попри те, що він уже скористався таким правом. Закон не передбачає можливості додавати до вже належної землі ще площу, коли, наприклад, для ведення особистого селянського господарства дозволено взяти 2 га, а в людини вже є у власності 1,5 га.
На нараді учасники АТО нарікали на те, що оформлення документів триває досить довго, а деякі бійці не знають, чи їм узагалі виділили землю.

– Усі наші рішення мають базуватися на законодавстві, щоб потім землевпорядникам не довелося відповідати за неправомірні дії, а власникам – повертати наділи. Щоб зібрати й оформити документи, потрібен час, – відповів керівник Держгеокадастру області. – А для прискорення процесу надання у власність землі учасникам АТО ми намагатимемося скоординувати роботу з райдержадміністраціями й органами місцевого самоврядування.
Врахувавши всі побажання й зауваження, учасники наради домовилися зустрітися через місяць, щоб проаналізувати зроблене.

На сьогодні в Черкаській області 1495 учасників АТО подали заяви на отримання земельних ділянок. Надано 1429 дозволів на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, із них 406 затверджено Головним управління Держгеокадастру.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x