Школи Черкащини готові прийняти учнів

Школи Черкащини готові прийняти учнів

Першого вересня всі навчальні заклади області відкриють свої двері для учнів, зокрема й першачків, яких цього року понад 11 тисяч. Зараз по області пройшли так звані прийомки шкіл, й можна стверджувати, що в навчальних закладах поточні та капітальні ремонти виконано на 90%. У школах області відремонтовано 19 автономних котелень, перекрито покрівлі й дахи в 24 навчальних закладах, модернізовано, капітально відремонтовано внутрішні системи опалення. Про результати перевірки шкіл, підготовку до нового навчального року й насущні проблеми «Нова Доба» дізналася в головного освітянина нашої області Валерія Данилевського.

Школи Черкащини готові прийняти учнів

– Цього року держава вперше застосувала нову схему фінансування навчальних закладів. Наприклад, школи утримуються за рахунок державної освітньої субвенції. Цього року субвенція розраховувалась як 8 900 гривень на одного учня, та реально виходить по 11 тисяч. Але держава, впровадивши такий бюджетний норматив, пішла нам назустріч. Раніше було заборонено на утримання закладів використовувати кошти різних бюджетів, а сьогодні це обмеження скасовано. Відповідно, держава виділила ці кошти, а всі інші можна залучати з інших бюджетів, ‒ ділиться Валерій Вікторович. – Тому кошти ми залучали й з обласного, районних та сільських бюджетів. Ситуація складна тому, що виросли видатки на енергоносії на початку року. Коли розраховувалась ця субвенція, не було передбачено, що ось так виростуть платежі.

Відрадно те, що на сьогоднішній день заборгованості з зарплати освітянам немає, виплачено всі відпускні й оздоровчі.
Та не обійшлося без закриття та реорганізації навчальних закладів. Цього року закрили вісім шкіл у Городищенському, Жашківському, Христинівському та Чорнобаївському районах. Також 16 реорганізовано в нижчий ступінь.

‒ Позиція Міністерства така, що початкова школа має бути максимально близькою до самої дитини. Але після початкової школи, якщо ми хочемо дати дитині якісні знання, якщо ми хочемо, щоб вона була конкурентноздатною під час ЗНО, маємо її навчати в школі, де наявне матеріально-технічне, методичне забезпечення та є фахівець, який постійно підвищує свою кваліфікацію. Тому ми говоримо про опорні школи, освітні округи й саме туди маємо спрямовувати фінанси на сучасні засоби навчання, комп’ютерні класи і так далі, ‒ розповідає Валерій Данилевський. ‒ Щодо педагогів, які звільнені під час реорганізації чи закриття школи, то наш обов’язок працевлаштувати такого вчителя. За ними зберігаються кваліфікація, виплати, категорійність.
За словами Валерія Вікторовича, незважаючи на вжиті заходи, в області функціонує 267 малокомплектних шкіл, що становить 41,8% від загальної кількості.

Проблематичним на початок року є й ситуація з підручниками. Для учнів 4-их та 7-их класів Міністерство освіти і науки України запланувало видати нові підручники, проте на сьогодні ще жоден з них в область не надійшов. Отже, на початок навчального року доведеться використовувати підручники 2004 та 2007 років.
‒ Підручники будуть видані за рахунок держави, але до першого вересня ми не встигаємо. Надіємося, що підручники надійдуть ближче до листопада, а можливо, й до Нового року. У зв’язку з цим на сайті МОНУ відкрито новий розділ – репозиторій навчального контенту. Це спеціалізований український портал, на якому розміщено багато навчальних матеріалів. У репозитарії є посилання на електронні версії підручників, які можна безкоштовно скачувати, – пояснює Валерій Данилевський.

Проте учні молодшої та середньої ланки, крім 4-их та 7-их класів, підручниками з основних предметів забезпечені практично на 100%. У зв’язку з введенням профілізації шкіл та вивчення предметів у старшій школі з рівнями (стандарт, академічний, профільний) виникли певні труднощі щодо забезпечення підручниками учнів. Зокрема, для учнів 10-их класів підручники з англійської мови надійшли лише на 30% від потреби, для учнів 11-их класів не надходили підручники профільного рівня з української літератури, історії України, всесвітньої історії та другої іноземної мови.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x