Природні пологи чи кесарів розтин: що краще?

Природні пологи чи кесарів розтин: що краще?

Сьогодні серед вагітних жінок точиться багато суперечок стосовно того, як народжувати: природнім шляхом або шляхом кесарів розтину. Про всі плюси й мінуси «Новій Добі» розповіла лікар акушер-гінеколог відділення екстрагенітальної патології вагітних Черкаської обласної лікарні Любов Вікторівна Мельник.

– Як Ви вважаєте, що краще: природні пологи чи кесарів розтин?
– У будь-якому випадку я за природні пологи, адже недарма так вирішила природа. В науці побутує думка, що діти, народжені шляхом операції, менше прив’язані до батьків. Дитина, народжена природно, більше любить батьків, швидше входить в епіцентр життя. Проте зазначу, що діти, народжені шляхом кесаревого розтину, спостерігаються у невролога, адже протягом декількох хвилин дитина переходить із одного середовища в інше, тобто відсутній період адаптації, а це не є ідеальний варіант.

– Інколи жінки, не маючи протипоказань до природних пологів, наполягають на операції, аби уникнути болю. Чим вони ризикують?
– Болі будуть у будь-якому випадку. Жінка ризикує складною операцією, під час якої допустима втрата крові до 1 літра. Це – норма. Тобто кесарів розтин – це тяжка операція, з крововтратою, з виходом із наркозу, з реанімацією. В результаті залишається рубець на матці, можливі ускладнення, сепсис (гниття), спайкова хвороба (патологічний стан, під час якого утворюються спайки в черевній порожнині) тощо. Крім того, після 40 років має місце синдром оперованої матки, ендометріоз (клітини внутрішнього шару стінки матки розростаються поза її межами). Тобто можливі різні ускладнення, які трапляються при звичайній операції. Ба більше, бувають і летальні випадки. Можливо все. Якщо немає протипоказань, народжувати треба лише природно, адже це звичайний фізіологічний процес. Додам, що в нашій країні кесарів розтин за бажанням не роблять.

– Зараз найпоширенішим різновидом знеболювання при кесаревому розтині є епідуральна анестезія. Яке Ваше ставлення до цієї процедури?
– Безумовно, я добре ставлюся до цієї процедури. Більше того, якщо з лікарем працює анестезіолог, який чудово володіє цим методом, то це найкращий метод знеболювання. До того ж жінка перебуває в контакті з лікарями, чує і усвідомлює весь процес. Прекрасно те, що вона має змогу одразу поцілувати свою дитинку, що неможливо при загальному наркозі.

– Чи є якісь особливості, складнощі других пологів порівняно з першими?
– Якщо перші природні пологи пройшли нормально, жінка здорова, не отримала ніяких травм та відсутні екстрагенітальні (поза статевою системою) захворювання, то жодної різниці немає. Навпаки, другі пологи протікають швидше.

– Чи можна сказати, що вдруге народжувати легше?
– Саме так. Швидше й легше. Проте величезну роль відіграє те, яка домінанта в голові жінки. Для прикладу наведу випадок із власної практики. Нещодавно я приймала пологи в жінки, яка вперше народжувала шляхом операції, проте вдруге наполягала на природних пологах. У результаті вона народила дитинку вагою 4 кілограми, переживши операцію з видалення нирки.

– Невже сьогодні можливо народити природно після кесарів розтину?
– Так, наразі це законно. Я приймала пологи в декількох жінок, які підписували згоду і народжували самостійно.

– Тобто це раніше був стереотип, що народжувати самостійно після операції не можна?
– Він і зараз є. Адже лікарю легше робити операцію, ніж приймати пологи декілька годин. Маю сказати, що все залежить від позитивного результату, який у жінки в голові. Якщо вона хоче народжувати – вона народить без усіляких проблем. Сьогодні багато жінок готуються до пологів, читаючи спеціалізовану література. Коли вона підготувалася й розуміє, що з нею буде відбуватися, то й народжувати легко. Також важлива довіра до лікаря, якого вагітна обрала.

– А чи має чоловік бути присутнім на пологах?
– Безперечно. Але це рішення подружжя має приймати самостійно. Якщо жінка бажає, аби чоловік був поруч, це добре. Сьогодні цьому питанню присвячено безліч літератури, а отже, безліч думок. Звичайно, чоловік може підтримати дружину в передпологовій, та слід зауважити, що пологи – це жіноче таїнство, і бачити жінку в такому вигляді чоловікові не обов’язково.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x