Шкільний травматизм. Як його уникнути?

Шкільний травматизм. Як його уникнути?

За останні десятиріччя від травм та інших нещасних випадків загинуло більше дітей, ніж від дитячих інфекційних захворювань. За даними ВОЗ, 25% травм припадають на дитячий вік і є однією з головних причин смертності дітей. Дитячий травматизм можна розподілити на кілька видів: побутовий, вуличний, дорожньо-транспортний, шкільний, спортивний, інші. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Про найпоширеніші шкільні травми та заходи, аби їх уникнути, розповіла дитячий лікар ортопед – травматолог Тетяна Романівна Ільченко.
– Зазначу, що за частотою та кількістю травм шкільний травматизм посідає третє місце. Випереджає його тільки по­бутовий та вуличний. До 2013 року шкільний травматизм мав велику тенденцію до збільшення. Лише з 2013 року дитяче об’єднання звернуло увагу на невтішні цифри та провело аналіз, який передбачав оцінку й заходи зі зменшення причин і наслідків.

– Де в основному бувають травми в школі?
– Найбільше травм (70-75%) відбуваються до уроків та на перервах. Лише 25-30% припадає на навчальний процес. Найбільше травм фіксують під час перебування на сходах, перилах, менше – в класі та коридорі. А під час навчання, звичайно, найбільше травм спостерігається у спортивних залах та на спорт-майданчиках. Також діти травмуються на уроках фізкультури, хімії, фізики та праці.

– У чому причина такої негативної статистики?
– Під час аналізу 2013 року було виявлено, що в деяких школах був погано організований контроль за дітьми. Безперечно, діти втомлюються від навчального процесу, адже сидять за партами протягом декількох годин. Саме тому вони потребують фізичної «розрядки». А в ряді шкіл не було виявлено місць, де діти могли безпечно займатися фізичною активністю. Тож діти «розминаються» в коридорах. А за відсутності контролю з боку вчителів діти травмуються, адже інтенсивність руху досить велика.

– Які заходи необхідно проводити для зменшення кількості травм у школі?
– По-перше, має бути регулярне чергування вчителів. По-друге, має проводитися належна організація відпочинку на перервах. По-третє, варто звернути увагу на раціональність розкладу уроків (звести до мінімуму переходи з кабінету в кабінет). Обов’язково має перевірятися цілісність і безпечність спортивного інвентарю. Варто навчати дітей елементам безпечного падіння, бігу й стрибків. Наразі особливо підвищена небезпека в зв’язку з АТО, адже діти цікавляться невідомими предметами, що можуть бути вибухонебезпечними.

– На що Ви порадите звернути увагу батькам, аби вберегти дітей від травм у школі?
– Передусім батькам слід розмовляти зі своїми дітьми. Я раджу щовечора приділяти дитині декілька хвилин і говорити про справи в школі. Необхідно активно доносити дітям правила поведінки на заняттях і в години дозвілля. Не менш важливою є фізична активність. З приходом навчального року дитячі м’язи слабнуть, тож варто слідкувати, аби діти не засиджувалися. Безперечно, я раджу відвідувати рухливі секції 2-3 рази на тиждень, тоді м’язи підтримуються в тонусі, дитина гарно себе почуває і більш стійка до травм. До того ж діти стають більш дисципліновані, адже перебувають під наглядом досвідчених тренерів, вдома розмовляють батьки, а в школі – вчителі.

Варто зазначити, що за 2 роки шкільний травматизм значно зменшився, адже проводилися належні заходи. Проте я вважаю, що профілактика усіх видів травм є соціальною проблемою, і займатися нею повинні усі: батьки, вчителі, лікарі, чиновники та працівники ЗМІ.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x