Освітяни області зібралися на традиційну конференцію

Освітяни області зібралися на традиційну конференцію

26 серпня 2015 року, напередодні Дня Знань, освітяни Черкащини зібралися на традиційній щорічній обласній конференції працівників освіти. У її роботі взяли участь голова обласної ради Валентина Коваленко, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль, керівники профспілкових організацій, дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, педагогічні працівники, представники громадськості та засобів масової інформації. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській обласній раді.

Розпочалась освітянська конференція із проведення секційних засідань, у ході яких працівники й керівники галузі обмінялися досвідом та обговорили новини, методологічний інструментарій і особливості роботи в новому навчальному році. З нагоди конференції представники позашкільних навчальних закладів області представили яскраву виставку робіт їхніх вихованців, яку мали можливість оглянути всі бажаючі на площі за Будинком рад.

На початку пленарного засідання присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих героїв на Сході України.

Звертаючись до освітян голова обласної ради Валентина Коваленко привітала їх з наближенням початку нового навчального року та наголосила, що саме завдяки тому, що вони незмінно «жертовні й одержимі» власною справою, наша освіта й тримає «наш український світ».

– Тому що за вами стоять діти. Тому що за дітьми стоять батьки. Тому що ви – вчителі формуєте наше українське суспільство. І ми з вами, як ніхто інший, прекрасно розуміємо, що означає для сучасної України «людський капітал». Це не високі слова. Тому що, енергія національного відродження – це, перш за все, наші діти, які здатні у цьому світі примножувати те все, чим живе і «дихає» Україна, завдяки чому вона розвивається і зміцнюється на всіх рівнях, – відзначила Валентина Михайлівна і наголосила, що не дивлячись на всі негаразди в країні, «війну, що губить найкращих наших чоловіків», українці все ж стають міцніші, адже «горе єднає і змушує людей дивитись на ті ж самі речі зовсім інакше…, а отже – перемога добра, правди і духовної сили неминуча».

Вона також зауважила, що на сьогодні обласна рада опікується 20 інтернатними навчальними закладами обласної комунальної власності, у яких виховується 2,6 тис дітей та окреслила окремі кроки на поліпшення галузі освіти у цьому році. Зокрема, рішенням обласної ради реорганізовано дошкільний навчальний заклад – загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №37 шляхом перетворення її у комунальний заклад «Черкаський навчально-реабілітаційний центр «Країна добра» Черкаської обласної ради», де мають змогу навчатись дітки із вадами слуху. На переобладнання приміщення під школу-інтернат із цілодобовим перебуванням дітей виділено з обласного бюджету 950 тис грн.

«Загалом на оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів обласної комунальної власності виділено понад 4 млн. грн. Зокрема, на улаштування котелень на альтернативних видах палива у Михайлівській (636 тис. грн.) та Бабанській (960,0 тис. грн.) спеціальних загальноосвітніх школах-інтернатах; проведення капітальних ремонтів приміщень Чигиринської спеціальної школи-інтернату (250,0 тис. грн.) та капремонту гуртожитку Вільшанської спеціальної школи-інтернату (550,0 тис. грн.)… Окрім цього, за кошти обласного бюджету в минулому році придбано автотранспорт для вихованців Михайлівської та Корсунь-Шевченківської спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів I-III ступенів Черкаської обласної ради», – сказала Валентина Коваленко.

З нагоди наближення свята Першого дзвоника та за багаторічну сумлінну працю голова обласної ради вручила ряду освітян Черкащини Почесні грамоти обласної ради.

Із новим навчальним роком освітян області привітав заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль. У своєму виступі він також відмітив головні пріоритети, якими керується влада щодо розвитку галузі освіти в області, а також вручив Почесні грамоти облдержадміністрації окремим педагогам.

У своїй доповіді начальник Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський підбив підсумки розвитку освітньої галузі області у 2014/2015 навчальному році, а також озвучив першочергові завдання на майбутній 2015/2016 навчальний рік. Зокрема, зупинившись на позитивних зрушеннях, що відбулися у галузі освіти, проблемних моментах та перспективних планах на майбутній рік.

У ході роботи конференції свої пропозиції до покращення навчально-виховного процесу висловили й представники закладів Черкащини різних ланок освіти. Це, зокрема, директори шкіл та дошкільних навчальних установ, керівники позашкільних, спеціалізованих та професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів та післядипломної освіти.

Спільними проблемами для працівників різних освітніх ланок залишаються необхідність реорганізації та оптимізації мережі шкіл в області; забезпечення та оновлення педагогічних кадрів закладів освіти; допомога у працевлаштуванні випускників професійно-технічних і вищих навчальних закладів, а також найбільш гостре питання – недостатність фінансування навчально-виховних закладів та низький рівень матеріального зацікавлення освітян.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x