Головний новорічний напій – шампанське – хоч і з’явився у ХVII столітті в Англії та Франції, а до України потрапив лише у ХІХ ст.
У 1878 році в Новому світі, що в Криму, князь Голіцин заснував завод шампанських вин. Утім, українська знать напою не жалувала, надаючи перевагу рейнським винам, добрій горілці, різним настоянкам. Та навіть незаможні родини могли дозволити купити собі до свята трохи горілки, подати до столу різні домашні наливки – з вишень, терносливу, малини, чорниці.
Винайдена на початку 1960-х років радянськими виноробами технологія «шампанізації в безперервному потоці» дозволила здешевити цей напій. Той факт, що саме це ігристе вино стало неодмінним атрибутом і символом новорічного свята, пов’язаний зі специфікою його відкорковування. Гучний виліт корка з пляшки нагадує постріл, а за традицією, що зустрічається в багатьох народів світу, і в українців у тому числі, саме пострілами, шумом у дні великих свят наші предки намагалися відганяти нечисту силу, щоб не зіпсувала свята.