Проект Програми розвитку допомоги невиліковно хворим ухвалили в обласній раді

Проект Програми розвитку допомоги невиліковно хворим ухвалили в обласній раді

Приречені хворі в Черкасах отримуватимуть фахову допомогу лікарів та психологів. Про організацію такої служби в обласному центрі говорять вже кілька років. Наразі депутати схвалили проект відповідної програми на сесії облради. Про це «Новій Добі» повідомили у Черкаській обласній раді.

Паліатив є важливою складовою системи охорони здоров’я та соціального захисту, а також комплексом медичних, соціальних, психологічних та духовних заходів, спрямованих на покращення якості життя пацієнтів, які мають невиліковну хворобу та обмежений прогноз життя, і членів їхніх сімей.

Мета Програми – створення та розвиток системи паліативної допомоги для забезпечення максимально можливої якості життя людини з невиліковною хворобою і обмеженим прогнозом життя шляхом раннього виявлення та контролю больового синдрому та інших проявів хвороби, усунення розладів фізіологічних функцій організму, соціальної, духовної, психологічної підтримки хворого та його рідних.

Завдання паліативної допомоги – позбавлення від болю, усунення або зменшення розладів життєдіяльності та інших важких проявів хвороби, догляд, психологічна, соціальна та духовна допомога пацієнту та його рідним, як в умовах спеціалізованого медико-соціального закладу – хоспісу, так і вдома.

Виконання Програми забезпечить реалізацію прав людини на гідне завершення життя та максимальне зменшення болю і страждань, дозволить покращити емоційний стан та психічне здоров’я родичів хворого, забезпечити їм можливість працювати завдяки психологічній та соціальній підтримці і допомозі в догляді, посилити політичну підтримку ідеї розвитку паліативної допомоги в державі, привернути увагу до сучасних підходів до організації та надання паліативної та хоспісної допомоги.

Про все це розповів депутатам головний лікар та співавтор Програми розвитку паліативної допомоги Віктор Парамонов. Обранці за ухвалення такого документи проголосували.

– Захворюваність на злоякісні новоутворення та смертність від них в краї зростає, – коментує ситуацію заступник директора Департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА Олег Найдан. – На обліку перебуває понад 33 тисячі хворих на злоякісні новоутворення. Щороку виявляється близько 5 тисяч нових випадків з даною патологією. Рівень онкологічної захворюваності в області щорічно перевищує середній рівень по Україні. Протягом першого року з моменту встановлення діагнозу в області помирає кожен четвертий хворий з даною патологією. Питома вага хворих з ІІІ-ІV стадією хвороби становить близько 40 відсотків.

Люди в фінальному періоді життя часто мають декілька супутніх захворювань, психічно-емоційні розлади та соціальні проблеми, які вимагають кваліфікованої комплексної мультидисциплінарної допомоги за умови координованої та узгодженої роботи закладів. Через відсутність системи паліативної допомоги досить часто такі люди залишаються сам на сам з болем та стражданнями.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та Комітету Міністрів ради Європи паліативна допомога має стати одним з пріоритетних напрямів політики охорони здоров’я в Європі.

– З метою створення сприятливих умов у сфері забезпечення реалізації прав людини на гідне завершення життя та максимальне зменшення болю і страждань прошу Вас, шановні депутати, підтримати та затвердити проект обласної Програми розвитку паліативної допомоги на 2015 – 2020 роки, – запропонував Олег Володимирович.

ДО ТЕМИ:

Щороку в області у близько 1,5 тис. пацієнтів фіксують нрстрімке прогресування хвороби, коли єдино можливим залишається симптоматичне лікування за місцем проживання. Ця проблема торкається також рідних пацієнта. Основна частина важкохворих помирає вдома, бо закладів, де можна отримати паліативну допомогу.

на Черкащині обмаль. Так, 15 ліжок терапевтичного відділення КНП «Друга Черкаська міська лікарня відновного лікування» ЧМР є стаціонаром у місті Черкаси, де надається планова паліативна допомога невиліковним хворим. Ліжка виконують паліативну функцію, максимально, за існуючих умов, наближену до хоспісної. На зазначених ліжках за 2014 рік проліковано 207 хворих. В області на базі закладів охорони здоров’я функціонують ліжка, які виконують функцію «паліативних» (10 ліжок терапевтичого відділення Чорнобаївської центральної районної лікарні в с. Іркліїв, 10 ліжок в КП «Уманська міська лікарня», 15 ліжок в Смілянській районній лікарні № 2 с. Ротмистрівка, 25 ліжок в КЗ «Городищенське РТМО»).

Створення паліативних відділень відбувалося за відсутності належного фінансування, тому завдання паліативної допомоги не виконуються у повному обсязі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x