За якими ставками платять єдиний податок та ЄСВ ФОП-спрощенці у січні

На численні запитання фізичних осіб – платників єдиного податку першої і другої груп за якими ставками сплачувати у січні ц.р. єдиний податок та єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у зв’язку із набранням чинності з 1 січня 2016 року Законом України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», яким збільшено зокрема ставки єдиного податку і навпаки зменшено ставку єдиного внеску, ГУ ДФС у Черкаській області інформує про наступне.
Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (п.295.1 ст. 295 Податкового кодексу України). Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

Отже, до 20 січня 2016 року включно ФОП – платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок за новими ставками, тобто:
– 137,80 грн. за місяць – платники першої групи (10% мінімальної заробітної плати на 1 січня поточного року) та
– 275,60 грн. за місяць – платники другої груп: (20% мінімальної заробітної плати на 1 січня поточного року).

Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування без використання найманої праці, сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахований за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Граничний термін сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, за грудень або IV квартал 2015 року – 19 січня 2016 року. Отже до 19 січня 2016 року включно ФОП – платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний внесок по–старому з застосуванням ставки оподаткування 34,7% – 478,17 грн. на місяць.
Нагадаємо, який день вважається днем сплати єдиного внеску. Днем сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування вважається:
1) у разі перерахування сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з рахунка платника на відповідні рахунки органу ДФС – день списання банком або центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, суми платежу з рахунка платника незалежно від часу її зарахування на рахунок органу ДФС;
2) у разі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування готівкою – день прийняття до виконання банком або іншою установою – членом платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі;
3) у разі сплати єдиного внеску в іноземній валюті – день надходження коштів на відповідні рахунки органів ДФС, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x