95-ий навчальний рік розпочався у Черкаському національному

95-ий навчальний рік розпочався у Черкаському національному

95-ий навчальний рік розпочався сьогодні у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Цей рік особливий і тим, що Україна відзначатиме 420-річницю від дня народження Богдана Хмельницького, чиє ім’я носить навчальний заклад. Найкращим подарунком до ювілейного Дня Знань стали нові студенти. До університетської родини цього дня влилися майже дві тисячі новачків. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ЧНУ ім. Богдана Хмельницького.
Розділити з ними свято на Університетській площі зібрався професорсько-викладацький склад навчального закладу на чолі з ректором, керівництво області, батьки. Під хоругвами своїх інститутів та факультетів студенти старших курсів вітали молоде поповнення. Учасники свята передовсім віддали шану тим, хто загинув у боротьбі за незалежність України.
«Серед нас є діти, чиї батьки захищають суверенітет України на сході, є члени нашого колективу, які втратили на війні з російським агресором когось зі своєї родини. На жаль, загиблі є серед наших студентів», – сказав ректор Олександр Черевко, оголошуючи хвилину мовчання.

За його словами, саме патріотизм спонукає університет до розвитку. Упродовж минулого року відкрито три нові спеціальності, військову кафедру, отримано ліцензію на підготовку іноземних студентів.

Вагомі досягнення викладачів у науковій сфері. Завдяки їм Черкаський національний у рейтингу вищих навчальних закладів за версією Scopus став 21-им в Україні.
Цього літа прапор університету замайорів у Польщі, де самодіяльний хореографічний колектив «Черкащанка» отримав гран-прі міжнародного фестивалю, і на Говерлі, куди колектив університету піднявся в переддень свята Незалежності України.

Колектив закладу розгорнув справжній благодійний фронт, допомагаючи і українським бійцям, і своїм викладачам, і випускникам та студентам, – всім, хто потребує моральної чи матеріальної підтримки. Працюють в університеті й над поліпшенням умов навчання та проживання, адже студент – головна людина в університеті, його комфорт є для закладу пріоритетним.

Вітаючи тих, хто має відсьогодні честь називатися студентами університету, Олександр Черевко побажав їм гідно нести це звання та висловив подяку батькам за той вибір, який вони зробили разом із дітьми. Професорсько-викладацькому колективу подякував за добрі результати роботи. «З вірою ми досягнемо усього!» – підсумував він.
«Ви не помилилися, ви вибрали дружню, приязну, теплу родину Черкаського національного!» – звернувся до учасників свята заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль. – Саме студенти цього університету в усі часи незалежності були попереду як у наукових здобутках, так і в боротьбі за демократичні права і свободи. І те, що сьогодні ваші студенти, колеги на передовій — цьому підтвердження. Від імені викладачів студентство привітала доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Ганна Мартинова. «У народі кажуть: птицю пізнають по пір’ю, а людину — по мові. Тож закликаю вас вивчати рідну мову з любов’ю та наполегливістю, бо це дасть можливість вам гідно почуватися серед людей. Вивчайте іноземні мови, це дасть вам перспективу, зробить вас конкурентоспроможними на європейському та світовому рівнях. Бажаю, щоб студентські роки стали для вас найкращими».

Символічну присягу першокурсника з хвилюванням повторили всі, хто вперше переступить пороги навчальних аудиторій. Саме для них пролунав сьогодні перший нешкільний дзвоник.

Не менш радісним та хвилюючим став перший дзвоник і для старшокурсників, які після літа повернулися в університетську родину.

Першокурсниця Руслана Петруша з Прилук не приховує емоцій від першого дня в університеті: «Дуже все подобається: і моя кафедра туризму і готельно-ресторанної справи, і те, що тут активно займаються волонтерством. Я цим займалася в рідному місті, залюбки робитиму це і в університеті. Дуже подобається університет. Тут затишно, гарний гуртожиток, викладачі вітаються із посмішками. Думаю, навчатися буде комфортно».

95-ий навчальний рік розпочався у Черкаському національному
95-ий навчальний рік розпочався у Черкаському національному
95-ий навчальний рік розпочався у Черкаському національному

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x