Бучани б’ють на сполох: каньйон перетворюється на смітник

Бучани б’ють на сполох: каньйон перетворюється на смітник

Про унікальний Буцький каньйон і живописний Гірський Тікич відомо не тільки в Україні, а й за її межами. Тут знімають фільми й кліпи, сюди приїздять відпочивальники, туристи й скелелази.
Але сьогодні Буцький каньйон – доволі сумне видовище: написи на скелях, присипані снігом пляшки, поліетиленові пакети з залишками сміття і їжі, смердючі дірки-туалети, влаштовані туристами власноруч, і два переповнені баки для сміття, що обслуговуються кілька разів на рік. Місцеві жителі б’ють на сполох. Вони розповідають, що сільські активісти періодично організовують прибирання, але самотужки вирішити проблему їм не вдається. Черкаська майстриня-вишивальниця Наталія Крамна-Таран, котра народилася в Буках і щорічно приїздить туди відпочивати від міської метушні, розповідає, що сьогодні місцеві жителі не мають місцини для відпочинку, все заполонили туристи й сміття від їхнього перебування.

Бучани б’ють на сполох: каньйон перетворюється на смітник

«Дійсно, є така проблема, – погоджується голова селищної ради Оксана Степанівна Власюк. – Багато приїздять і багато смітять. У цьому році спільно з депутатами селищної ради ми вирішили виділити кошти на створення групи благоустрою, яка безпосередньо займатиметься упорядкуванням території каньйону. Це вивезення сміття, обкошування, розчищення. Також ми плануємо будівництво туалетів і розміщення додаткових сміттєвих баків». Оксана Степанівна також зауважила, що варто не тільки вкладати кошти в благоустрій, а й мати від цього прибуток. «Із цією метою ми зробили замовлення ПП «Земекспертцентр» щодо розроблення проекту землеустрою з організації та встановлення меж території природного заповідного фонду Буцький Каньйон, Вир та Лисакове, – пояснює голова селищної ради. – Приведемо документи у відповідність до законодавчих норм, щоб у перспективі подавати їх із бізнес-проектами з організації зеленого туризму та з заявками на державні гранти. Думаю, що осторонь цієї справи не стоятимуть ні депутати, ні районна влада». Тож сподіваємося, що так і буде. Адже в іншому випадку унікальна природна місцина через кілька років може перетворитися на брудне урвище.

Юлія Вовкодав

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x