Підприємець має право на відпустку та лікарняний

Право на відпустку один раз на рік протягом одного календарного місяця мають і фізичні особи-підприємці, платники єдиного податку 1-ї та 2-ї груп, які не використовують працю найманих осіб.
Відповідно до норм Податкового кодексу України, такі підприємці на період відпустки звільняються від сплати єдиного податку. Крім того, не сплачується єдиний податок за період хвороби, підтверджений копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається до територіального органу ДФС у вигляді заяви у довільній формі. Окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки і терміну втрати працездатності нормами Податкового кодексу України для таких платників не передбачено.
Платники подають до податкової інспекції заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності (з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності) – одразу після закінчення лікарняного.

Варто пам’ятати, що платники єдиного податку є ще й платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). Чинним законодавством не передбачено пільг щодо його сплати на час відпустки або хвороби. Отже, офіційно оформлена відпустка чи листок непрацездатності дають право спрощенцям 1-ї та 2-ї груп не платити єдиний податок за такі періоди, але ЄСВ сплачувати необхідно в будь-якому випадку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x