Питання об’єднання громад обговорили в Красносіллі

Питання об’єднання громад обговорили в Красносіллі

2 вересня голова райдержадміністрації Володимир Клименко взяв участь у сходці жителів села Красносілля, у ході якої заслухано звіт про роботу сільської ради за період з січня 2014 року по вересень 2015 року, з яким виступив сільський голова Микола Федченко. Він зауважив, що більшість запланованого – виконано, але деякі питання залишаються «відкритими до сьогодні». Це – ремонт сільських доріг, освітлення вулиць сіл Розсошенці та Погорільці та інше. «Нова Доба» про це дізналася в Чигиринській РДА.
На запитання громадян відповіли і присутні на зустрічі представники районних установ, заступник голови районної ради Тетяна Кучеренко і депутат районної ради Анатолій Дикий.

Так, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Слупська надала роз’яснення щодо спрощення процедури нарахування субсидій, детально зупинилась на змінах в законодавстві щодо призначення пільг громадянам різних соціальних категорій. Щодо порядку нарахування пенсій надала роз’яснення начальник відділу з питань призначення та виплати пенсій управління Пенсійного фонду у Чигиринському районі Галина Мамчич. Чимало запитань виникло у жителів села до головного спеціаліста відділу Держземагентства в Чигиринському районі Максима Щербини, який надав компетентні відповіді щодо змін, що відбулися у земельно-кадастровому законодавстві.

Та одним з актуальних питань сьогодення, розглянутих під час зустрічі, стало питання про децентралізацію влади і добровільне об’єднання територіальних громад. Звертаючись до красносільчан, голова райдержадміністрації Володимир Клименко зауважив:

– Децентралізація – це, в першу чергу, передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Зрозуміло, що передбачається посилення бюджетної відповідальності через механізм запровадження власних податків та права розпоряджатися ними. Внаслідок реформи децентралізації громади, органи місцевого самоврядування району й області отримають повноваження, а під повноваження – необхідні ресурси. На обласному та районному рівнях обиратимуть депутатів відповідних рад, а вони, в свою чергу, будуть обирати голів, які очолять виконкоми. Органи місцевого самоврядування відповідатимуть за шкільну та дошкільну освіту, охорону здоров’я первинного рівня (амбулаторії, поліклініки), заклади культури, благоустрій, як то освітлення вулиць, стан доріг, громадський порядок, та багато інших важливих повсякденних питань.

– Та головне – контроль за владою на місцях будуть здійснювати самі люди. У законі про місцеве самоврядування обов’язковим є залучення мешканців, членів громади, до спільної роботи. Чим сильнішою буде громада, тим сильнішим буде місцеве самоврядування, – наголосив Володимир Андрійович.

Взяли участь у сходці й сільські голови сусідніх сіл – Тіньок та Трушівець – які поінформували про хід обговорення реформи щодо децентралізації влади на ввірених їм територіях. Повідомили також, що на сходках їхніх сіл вирішено про доцільність об’єднання задля перспектив покращення добробуту громадян.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x