Геннадій Бобов допоміг ФАПу на Корсунщині

Геннадій Бобов допоміг ФАПу на Корсунщині

Нелегкі часи переживають нині українські села. Особливо ті, що невеликі й дуже віддалені від адміністративних центрів. Зменшення бюджетних коштів призвело до скорочення видатків, а це спричиняє загальне зубожіння сільської соціальної сфери. Найпершою на собі це відчула сільська медицина: низька заробітна плата, нестача спеціалістів, ліків, спеціального обладнання, фінансування, транспорту, занедбані холодні приміщення… Ці питання сьогодні майже не вирішуються на державному рівні. Тож тільки допомога небайдужих людей може вирішити частину питань.

Зарічанська сільська рада об’єднує в собі 4 села: Миколаївку (140 жителів, із них 17 дітей та 62 пенсіонери), Склименці (159 жителів, із них 28 дітей та 49 пенсіонерів), Заріччя (514 жителів, із них 87 дітей та 169 пенсіонерів) та селище Хлерівку (всі жителі – пенсіонери). І, відповідно, має на своєму балансі 3 ФАПи. А це водночас і потроєні проблеми: старі приміщення, що потребують як не капітального, то поточного косметичного ремонтів, то заміни вікон чи дверей, то ремонту покрівлі, то водопостачання та водовідведення, то забезпечення теплом… А люди ж, як і міські жителі, потребують якісної медичної допомоги в належних умовах, адже до найближчої районної лікарні неблизька дорога. Та й якість транспортного сполучення не завжди дає змогу поїхати з далекого села до райцентру. Багатьом людям і здоров’я часто не дозволяє це зробити.
А тому медичний працівник на селі виконує декілька функцій одразу. Це і постійна фельдшерська допомога, і перша невідкладна медична допомога, і консультативно-роз’яснювальна робота серед сільських жителів про захворювання та їх профілактику. А тут іще й реформу в охороні здоров’я запровадили, від чого фінансування й забезпечення необхідним спецобладнанням, звісно, не покращилося. Особливо гостро й першочергово постала потреба у придбанні приладу для визначення вмісту цукру в крові, адже цукровий діабет – хвороба примхлива й вибаглива.

Головне тут – вчасне діагностування. Але не всі можуть часто їздити до дільничної чи районної лікарень, аби зробити аналізи. Тож, на жаль, зазвичай і дізнаються про свої хвороби пацієнти запізно, коли профілактика і просте лікування вже стають неможливими, або ж вимагають значних коштів і довготривалого лікування.
«Не можна було залишати поза увагою проблеми нашого медичного обслуговування, – говорить завідуюча ФАПом села Склименці Поліщук Галина Володимирівна. – Адже 75 відсотків наших пацієнтів – пенсіонери, люди похилого віку та діти. Саме тому були змушені просити допомоги в нашого депутата. Вже знали, що він ніколи не відмовить, не проігнорує болі й проблеми своїх земляків та вчасно допоможе у скрутний час. Адже не одній сільській громаді, дитячій установі, школі чи ФАПу він допоміг у придбанні необхідного обладнання».

У Склименцях навіть і не сподівалися, що так швидко відреагують на їхнє прохання, і до маленького віддаленого села незабаром завітають приємні й такі бажані гості з омріяним глюкометром та сумкою-укладкою фельдшера для першої невідкладної допомоги.
Низький уклін і безмежна подяка Геннадію Борисовичу за подарунок і, безперечно, за прояв уваги. Народна мудрість твердить, що світ тримається на трьох китах: Порядності, Добрі, Людяності. Саме ці якості притаманні людині, яка турбується про благо інших, Людині з великої літери – нашому землякові, нашому народному обранцю.

Тамара Солоданюк, депутат Зарічанської сільської ради

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x