Жителям найближчих до Золотоноші сіл показали, як працюють очисні споруди

Жителям найближчих до Золотоноші сіл показали, як працюють очисні споруди

Тут уже кілька тижнів у роботі перша лінія їхньої третьої черги. Результатом задоволені як владці, так і водоканалівці. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.

Ще в 2002 році на тутешніх очисних спорудах сталася значна аварія. Два роки потому їх взялися реконструювати. За понад десятиліття в цей об’єкт вклали більше 32 млн грн. І весь цей час золотонісці потерпали від екоклопоту: неочищені стоки йшли прямо в річку, довкола стояв нестерпний сморід.

– Ми стільки років чекали, що ці очисні споруди нарешті доладнають, – розповідає місцева жителька Любов Сивобород. – Радості немає меж. Це все добудували завдяки наполегливості нашого міського голови, керівника міськводоканалу та нинішнього очільника області. Пообіцяли нам на сесії всередині літа – і виконали!
Жителі-екскурсанти кажуть: хоч очисні споруди ще й місяця не працюють, але сморід практично зник. Аналіз води на виході зі споруд підтверджує: ефект від їхньої роботи відчутний.

– Раніше в річку йшла чорна вода, зараз прозора, – зауважує голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Покращилися більшість показників – маємо перевищення норми лише по трьох. Але й вони вирівняються, коли запустимо другу лінію очисних. Ми звернулися до Державного фонду регіонального розвитку по відповідне фінансування. Цьогоріч плануємо поставити крапку у проблемі очисних споруд у Золотоноші. А за сприяння нашого народного депутата Владислава Голуба, сподіваюся, матимемо кошти на очищення від мулу річок Суха Згар і Золотоношка. Однак це буде доцільним після добудови очисних споруд.

Жителям найближчих до Золотоноші сіл показали, як працюють очисні споруди

А поки міська влада привчає до порядку підприємства-забруднювачі. Більшість уже має свої локальні очисні споруди.
– До двох підприємств ми зараз застосували своєрідні санкції, заборонили їм скидати стоки, поки вони все не унормують, – розповідає міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський. – Це – «Артбудкомфор» і «Сільвер Фуд». Найближчим часом ще добудуємо локальні очисні споруди в районній лікарні. Без цього всього не матимемо кінцевого результату. Уже за місяць-півтора жителі довколишніх сіл побачать, наскільки якісно зміниться вода в річках і колодязях.
Натепер ці очисні споруди за добу переробляють до 4 тис кубів стоків із Золотоноші. Водночас їхня проектна потужність – наполовину більша.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x