Смілянщина – лідер у розвитку зелених агросадиб по області

Смілянщина – лідер у розвитку зелених агросадиб по області

Черкащина має надзвичайний потенціал та унікальні можливості для розвитку зеленого туризму, створення тематичних сіл та функціонування зелених агросадиб, переконаний директор Департаменту інвестиційно-інноваційної політики та зовнішньоекономічних зв’язків Віталій Хиля. Про це він заявив на конференції з розвитку зеленого туризму в області, яка відбулася сьогодні в облдержадміністрації. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ОДА.
З 855 населених пунктів Черкаської області 824 – це села, які мають свою унікальну історію, чудовий природний ресурс та власну родзинку, якою при належному оформленні можна зацікавити туристів. Селяни Черкаського краю уже розпочали роботу в цьому напрямку. Перші зелені агросадиби та тематичні села уже є на території Придніпров’я у Чигиринському, Смілянському, Кам’янському та Черкаському районах.

Представник проекту «Сільське мікропідприємництво. Пошук нових фінансових джерел» та Міжнародної ГО «Інститут демократії ім. П. Орлика» Оксана Колісник говорить, що минулого року в області почала запроваджуватися ідея створення мережі тематичних сіл. У 2014 році вона почала впроваджуватися у шести населених пунктах, а на кінець цього року їх кількість зросте до 14. Ідеєю для створення такого туристичного об’єкту може стати будь-яка пам’ятка історії в селі або ж його традиційний промисел.
− У селі Межиріч Канівського району успішно актуалізували найстарішу археологічну пам’ятку – стоянку мисливців на мамонтів, вік якої близько 15 тисяч років. Відтепер у це тематичне село до «Мамонтландії» із задоволенням приїздять діти за пригодами, − розповідає Оксана Колісник. – Ще одним успішним прикладом є «Зерноленд» в Івківцях, що на Чигиринщині. Тут туристи можуть не тільки побачити усі етапи переробки зерна у борошно, а й взяти безпосередню участь у цьому процесі.
За її словами, до кінця року на Черкащині мають запрацювати ще декілька тематичних сіл у Гельмязеві Золотоніського району, Хмільному, що на Канівщині, а також у Кам’янському, Чигиринському та Черкаському районах. Для успішної реалізації проекту варто лишень ретельно попрацювати над ним не залучаючи при цьому великого ресурсу, упевнена Оксана Колісник. Цікаві конкурси, майстер-класи, ігри – ось основні вимоги до сучасних тематичних сіл.

Розвиток зеленого туризму в районах – це своєрідний крок до впровадження реформи місцевого самоврядування в сільській місцевості. Адже кожна майбутня територіальна громада повинна мати власні засоби для самозабезпечення. Ці ресурси може дати й розвиток зелених агросадиб. Лідером у цьому напрямку є Смілянщина.
Обласна влада зацікавлена у тому, аби на Черкащині розвивався зелений туризм, адже це не тільки забезпечить економічне зростання районів, а й стане засобом популяризації української культури серед молоді.

− Ми запропонуємо дітям відвідувати тематичні села. Такі тематичні екскурсії – це механізм, яким можна буде залучити школярів до активного відпочинку. Навіщо їх возити, наприклад, у Пирогово, якщо на Черкащині чимало цікавих місць, де організують не тільки пізнавальну екскурсію, а й цікавий відпочинок? Тому давайте будемо працювати у цьому напрямку та ділитися досвідом у сфері розвитку зеленого туризму в усіх районах області, − підсумував директор Департаменту інвестиційно-іноваційної політики та зовнішньоекономічних зв’язків Віталій Хиля.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x