На осінь загострюються хвороби шлунково-кишкового тракту

На осінь загострюються хвороби шлунково-кишкового тракту

На сьогоднішній день почастішали випадки виникнення захворювань на панкреатити, холецистити, гастродуоденіти, гастроезофагальні рефлексні хвороби та виразки. Особливо насторожує те, що порівняно навіть із минулим роком зріс і рівень ускладнень цих захворювань: кровотечі з виразок шлунку і дванадцятипалої кишки, перфорації. Вікова категорія таких хворих також, на жаль, молодшає. Про причини захворювання, профілактику та лікування «Новій Добі» розповіла Лілія Загородня, лікар гастро­ентеролог-дієтолог гастроентерологічного відділення КНП «ПЧМЛ» ЧМР.

На осінь загострюються хвороби шлунково-кишкового тракту

– Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту має переважно сезонний характер. В осінньо-весінній період цей стан, як правило, погіршується. Щоб запобігти цьому, а особливо попередити ускладнення, ми рекомендуємо проводити профілактику. Нині є досить широкий вибір медикаментів, які допомагають хворим уникнути рецидивів, – розповідає Лілія Василівна. – Ми радимо людям, у яких з’явились такі скарги, як печія, гіркота, нудота, блювання, болі в області епігастрію та правого підребер’я (частина черевної порожнини, де знаходиться печінка, дванадцятипала кишка, шлунок, підшлункова залоза та жовчний міхур), блідість шкіри, темний кал, не зволікати й не займатися самолікуванням, а одразу звертатися до лікарів, аби уникнути виникнення невідкладних станів. Чим раніше розпочато лікування, тим менший ризик ускладнень.

На осінь загострюються хвороби шлунково-кишкового тракту

На жаль, великою проблемою є також невчасне звернення хворого й недотримання терміну призначеного лікування. Тобто з покращенням самопочуття хворий самостійно припиняє призначене лікування й залишається недолікованим, а також не дотримується рекомендацій щодо профілактики рецидиву, які лікарі пояснюють хворим при виписці зі стаціонару чи під час амбулаторного лікування.
Ще однією проблемою є те, що хворі займаються самолікуванням. Цьому всіляко «сприяє» активна реклама різноманітних лікарських засобів і спосіб їх застосування. На жаль, люди не зважають на те, що в кінці кожної реклами рекомендують перед застосуванням препарату обов’язково порадитися з лікарем. До речі, в кожній інструкції до будь-якого препарату є така вказівка.
– Люди дуже часто користуються порадами знайомих та друзів щодо підбору ліків, не розуміючи, що в кожного індивідуальний організм, тому методи лікування підбираються лікарем індивідуально, враховуючи тяжкість стану, анамнезу хвороби, етіологію виникнення, а також супутні захворювання з боку інших органів та систем, – зазначає Лілія Загородня. – Здебільшого хворі запитують в аптеці поради у фармацевта щодо підбору того чи іншого препарату. А це є категорично неправильним, оскільки фармацевт – це не лікар, тому він не несе відповідальність за здоров’я пацієнта й не має право призначати лікування. Це теж є однією з проблем, що ускладнює подальше лікування хворого при зверненні в медичний заклад.

Отже, лікарі-гастроентерологи, враховуючи всі ці фактори, з метою покращення здоров’я населення радять: по-перше, при виникненні вказаних вище симптомів захворювання не зволікати й одразу звертатися до лікаря, щоб уникнути ускладнень, по-друге, дотримуватися призначеного лікування, а особливо його термінів і рекомендацій щодо методів вчасної профілактики, по-трете, не займатися самолікуванням, адже це ускладнює подальший підбір препаратів, а також слідкувати за якістю свого харчування.

Які причини виникнення цих захворювань?

1. Хелікобактерна інфекція. За спостереженнями лікарів, на сьогоднішній день цю інфекцію виявляють майже в кожного другого обстежуваного хворого. Це досить небезпечна бактерія, яка єдина пристосувалася жити в такому агресивному середовищі й викликає запалення слизової, ерозії, виразки та навіть передракові стани. Виявлення цієї бактерії обов’язково потребує лікування спеціально розробленими схемами, які для кожного хворого підбираються індивідуально, в залежності від стану та анамнезу захворювання.

2. НПВС-асоційовані гастрити, езофагіти, гастродуоденіти та виразки. До групи ризику на ці захворювання належать люди, які постійно або тривалий час вживають нестероїдні протизапальні препарати. Це хворі з серцево-судинними захворюваннями, які часто приймають кроворозріджуючі препарати (НПВС-група); післяопераційні хворі, які застосовують знеболюючі з групи НПВС; люди із захворюваннями опорно-рухового апарату, які також не можуть обійтися без НПВС; ревматоїдні захворювання теж лікуються цією ж групою препаратів. Консультуючи таких пацієнтів, лікарі доводять до їхнього відома, що ця група препаратів досить агресивно діє на шлунково-кишковий тракт і призводить до виникнення НПВС-асоційованих станів, а тому хворим слід захищати шлунково-кишковий тракт ліками, які попереджують виникнення ускладнень.

3. Стресові гастроезофагальні рефлексні хвороби, гастродуоденіти, виразки, холецисто-панкреатити. Хворі, в яких не виявлено хелікобактерної інфекції й вони не приймали НПВС, але мали в недалекому минулому стресову ситуацію, на фоні якої виникли гасродуоденіти, панкреатити чи виразкові захворювання, також підлягають лікуванню та майбутній профілактиці щодо виникнення таких станів.

4. Якість харчування. У зв’язку з досить широким асортиментом продуктів різної категорії, в які додають велику кількість барвників, консервантів, смакових підсилювачів, спецій, канцерогенних складових (Е) і так далі, за рахунок впливу цих речовин на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту почастішали захворювання на гастродуоденіти, панкреатити, езофагіти. А особливо лякає те, що й вікова категорія таких хворих молодшає. На сьогоднішній день не рідкість виявлення вже в 6-річному віці хронічного холецисто-панкреатиту, у 10-річному віці – хронічного гастродуоденіту, а в 15-річному – навіть виразкової хвороби шлунку чи дванадцятипалої кишки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x