Про цілющі властивості столового буряка відомо здавна

Про цілющі властивості столового буряка відомо здавна

Ще в древні часи в наукових працях Гіппократ описав цілющі властивості буряка столового червоного з наведенням відповідних рецептур. Складний комплекс хімічних сполук, що містяться в буряку, дозволяє вважати його цінним лікувально-дієтичним продуктом.
Для лікувальних цілей використовують як листя, так і коренеплоди цієї рослини.

У коренеплодах столового буряка у вигляді водних розчинів містяться солі калію, що сприяють видаленню продуктів обміну речовин, у тому числі азотистих шлаків. У зв’язку з цим овоч широко використовують при лікуванні захворювань нирок, при серцево-судинній недостатності.

Хлор, який теж є в буряках, допомагає «очищенню» печінки, жовчного міхура і нирок, стимулює утворення лімфи. З цукрів у коренеплодах буряка переважає сахароза. За вмістом йоду буряк посідає одне з провідних місць серед овочів. У клітинному соку рослини знаходяться червоні пігменти бетаїн та бетанін, які сприяють зміцненню капілярів, зниженню кров’яного тиску і кількості холестерину в крові, поліпшенню жирового обміну, підвищенню життєдіяльності печінкових клітин. Бетаїн активізує процес росту, сприяє розщеплено і засвоєно білків, є джерелом холіну. У хвостовій частині коренеплоду і його шкірці містяться сапоніни, що належать до групи глікозидів, які при взаємодії з холестерином знижують уміст його в крові і гальмують розвиток атеросклерозу.

Буряковий сік здавна відомий у народній медицині як ефективний лікувальний засіб. Важливе значення мають мінеральні речовини і вітаміни в ньому. Калій забезпечує загальне харчування серця і судин. Невелика кількість заліза, пов’язаного з органічними сполуками, засвоюється повністю. Незважаючи на цілющі якості бурякового соку, його слід приймати з обережністю при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Буряковий сік відіграє велику роль в утворенні еритроцитів (червоних кров’яних тілець), він поліпшує склад крові.

Клінічні та експериментальні дані вказали на активну протипухлинну дію соку червоного буряка щодо карциноми, саркоми, рака Ерліха.
Квашений і варений буряк вважається хорошим засобом при недокрів’ї та цинзі. На сьогодні столовий буряк широко використовують у лікувальному харчуванні при анемії, гіпертонії, цукровому діабеті, сечокам’яній хворобі, шлунково-кишковій патології, порушеннях обміну речовин, ожирінні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x