Майстер-клас із ковальського мистецтва провели для золотоніських гімназистів

Майстер-клас із ковальського мистецтва провели для золотоніських гімназистів

Майстер-клас від справжнього коваля подарував учням Золотоніської гімназії останній день тижня. Аби показати, як грубий матеріал перетворюється на ніжні пелюстки троянд, завітав до школи колишній її випускник, а нині – коваль, батько п’ятьох дітей Роман Кобець. Про це «Нова Доба» дізналася із сайту «Золотоноша».

Ініціював захід учитель трудового навчання Григорій Блажко, котрий переконаний: навчати тонкощами його предмету потрібно не для оцінки, а для життя.

Юнаки та дівчата на практиці спостерігали процес таємного для них дійства: як при нагріванні метал змінює свої властивості і легко піддається обробці, підкорюючись фахівцеві. Познайомилися також з ковальським горном, наковальнею, спецінструментами.

В цілому ж майстер-клас видався доволі багатогранним та плідним. Учні, наприклад, на практиці розтлумачили зміст фразеологізму «Опинитися між молотом і на ковадлом», згадували батька Івана Франка, який був ковалем («На дні моїх споминів горить вогонь…»), а також поспілкувалися з учителями хімії та фізики про цікаві явища. Викладачі пояснили вихованцям суть процесу вигорання вуглекислого газу, властивості твердих тіл, розповідали про температуру плавлення тіла, умови горіння, закон Гука.

Розмова в процесі зайшла навіть про психологію та філософію життя. Зокрема, про те, що людина, як сильна духом дивовижна істота, здатна не лише підкорювати метал, але й боротися з вадами власного характеру.

Майстер-клас із ковальського мистецтва провели для золотоніських гімназистів
– Усього було забагато у процесі майстер-класу – і здивування, і захвату, і практичних спроб долучитися до молота та наковальні. Навіть профорієнтаційних роздумів. Хто зна, чи не закохається хтось із учнів від сьогодні у цю дивовижну та рідкісну професію і не зробить її справою свого життя, – ділиться враженнями заступник директора Світлана Буряк.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x