Директор СТОВ «Колос» Людмила Кутова: «Проблеми громади – то й наші проблеми»

Директор СТОВ «Колос» Людмила Кутова: «Проблеми громади – то й наші проблеми»

За радянських часів у Майданецькому були три джерела фінансових надходжень до місцевого бюджету: цукрозавод, підприємство з відгодівлі великої рогатої худоби та колгосп ім. Енгельса. Тож без особливих проблем удавалося не тільки утримувати соціальну інфраструктуру, а й розвивати її. Але на сьогодні ситуація змінилася: від двох вищеназваних підприємств залишилася лише згадка, а в результаті реформування колективного господарства в 1999 році утворилися низка фермерських господарств і СТОВ «Колос», яке очолила Людмила Денисівна Кутова.

«Ті часи були важкі, економіка руйнувалася, господарства розвалювалися, а ми все ж втрималися, залишилися», – розповідає Людмила Денисівна. Сьогодні СТОВ «Колос» займається рослинництвом і тваринництвом. Ставку тут роблять на новітні технології вирощування зернових і технічних культур та зміцнення матеріально-технічної бази. Звідси – і нова техніка в тракторній бригаді, запасні частини й солярка, мінеральні добрива й хімічні засоби захисту рослин. Дбає СТОВ «Колос» і про матеріальну зацікавленість працівників. – Ми з гордістю говоримо про високу зарплату, яка сягає від 2 900 до 26 000 гривень у період хлібозбиральної кампанії, – зазначає пані Людмила.

Відповідально в «Колосі» ставляться до орендодавців, яких мають 280 осіб, адже господарство обробляє 700 га землі. «Сьогодні власники паїв можуть обирати орендарів, – пояснює пані Кутова. – Тож намагаємося не допускати й дня затримки виплат». Окрім орендної плати, яка становить 4,5% від грошової оцінки землі, власники земельних паїв отримують подарунки до державних свят.
Працівники в «Колосі» мають змогу безкоштовно користуватися млином, безоплатно відвідувати баню і сауну. Є і їдальня, яку й сьогодні за звичкою селяни називають «колгоспною». Тут безкоштовно харчуються працівники «Колосу». Завжди гостинно відчинена їдальня і для жителів Майданецького, тож за усталеною традицією тут за символічними цінами святкують весілля та ювілеї, відзначають поминальні дні. «Це зручно для людей, – пояснює Людмила Денисівна, – всі продукти в нас свіжі, переважно власного виробництва. Традиційно при народженні дитини виплачуємо 1 500 гривень. Не забуваємо й про молодят, на весілля даруємо 2 500 гривень, також вітаємо ювілярів», – говорить голова СТОВ. Коли в родині працівників стається лихо, «Колос» ніколи не лишається осторонь, допомагають хворим людям, нужденним сім’ям, виділяють кошти на поховання. Селяни розповідають, що Людмила Денисівна ніколи нікому не відмовляє.

Завдяки СТОВ «Колос» у Майданецькому завжди впорядковані вулиці, більшість яких освітлюється в нічний час, працює водогін (селяни вже встигли звикнути до комфорту), належно облаштовані сільський музей, медична амбулаторія загальної практики сімейної медицини й сільська бібліотека. Особлива співпраця «Колосу» з навчальними закладами села, школою і дитячим садочком. Адже, за словами пані Кутової, важливо, аби діти відчували турботу й підтримку, аби залишалися працювати в селі. Тож на початку кожного навчального року СТОВ «Колос» виділяє щонайменше 10 000 грн на потреби Майданецької школи, а влітку – кошти та продукти харчування на шкільні табори. Про що не спитаєш у Майданецькому, у відповідь чуєш: «То нам Людмила Денисівна допомогла, то СТОВ «Колос» підсобив!» «А як же інакше? – посміхається пані Кутова. – Проблеми громади – то й наші проблеми. Так було раніше, так залишається й тепер».

Юлія Вовкодав

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x